Ανευ προηγουμένου αμμοθύελλα σαρώνει τη Μέση Ανατολή

Ανευ προηγουμένου αμμοθύελλα σαρώνει τη Μέση Ανατολή

Ανευ προηγουμένου αμμοθύελλα σαρώνει τη Μέση Ανατολή

Εικόνες βγαλμένες από την Αποκάλυψη έρχονται από τη Μέση Ανατολή, καθώς μια άνευ προηγουμένου αμμοθύελλα σαρώνει τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Αίγυπτο, προκαλώντας θανάτους, αλλά και προκαλώντας αναγκαστική «ανακωχή» στις συγκρούσεις που συγκλονίζουν την περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του al Jazeera, στον Λίβανο η αμμοθύελλα – που την Τετάρτη εισήλθε στην τρίτη ημέρα της- προκάλεσε τους θανάτους τεσσάρων ανθρώπων, στέλνοντας 2.000 στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Γενικότερα, οι νεκροί από την – εκτός εποχής- αμμοθύελλα θεωρείται πως ανέρχονται στους 12 σε όλη την περιοχή. Στην Ιορδανία και το Λίβανο τα σχολεία έχουν κλείσει, ενώ στη Χάμα της Συρίας, τουλάχιστον τρεις γυναίκες έχουν πεθάνει, σύμφωνα τα κρατικά ΜΜΕ, που ανέφεραν επίσης ότι 3.500 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ, καθώς, αν και για πολλούς Σύριους η αμμοθύελλα σήμανε μια απρόσμενη ανακωχή, η αμμοθύελλα αποδεικνύεται επικίνδυνη από μόνη της. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Ουατάν έγραψε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να σταματήσει τα αεροπορικά της πλήγματα εναντίον των ανταρτών στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο, έχουν επηρεαστεί η βόρεια Αίγυπτος και η Κύπρος, ενώ σήμερα Πέμπτη αναμένεται βελτίωση της κατάστασης. Σημειώνεται ότι έχουν επηρεαστεί και περιοχές στην Τουρκία και τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ πολλές πτήσεις στην περιοχή έχουν ακυρωθεί.

Οι αμμοθύελλες πλήττουν συχνά τη Μέση Ανατολή κατά το καλοκαίρι, αλλά η εν λόγω θύελλα, όπως επισημαίνουν ειδικοί, είναι ασυνήθιστης έντασης και μεγέθους.