Προς σημαντικές αλλαγές χαλάρωσης των capital controls

Προς σημαντικές αλλαγές χαλάρωσης των capital controls

Προς σημαντικές αλλαγές χαλάρωσης των capital controls

Στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ από υφιστάμενους λογαριασμούς δεν αλλάζει, δεν θα υφίσταται όμως για το νέο χρήμα που θα εισρεύσει στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα για «σπάσιμο» των προθεσμιακών καταθέσεων για την αγορά ακινήτων, και θα διευκολυνθεί η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων που βρίσκονται στα σπίτια ή στο εξωτερικό.

Η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία, αναμένεται να αποσταλεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για έγκριση, θα περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων, ενώ θα διευκολύνουν φοιτητές και όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι οι πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα κρατούν κρυμμένα στα σεντούκια μετρητά και αποφασίζουν να τα επιστρέψουν στις τράπεζες, θα μπορούν να τα μεταφέρουν εκ νέου στις τράπεζες με κίνητρο τη δυνατότητα να τα αποσύρουν όποια στιγμή θέλουν. Πρακτικά, δηλαδή, δεν θα υφίστανται τον περιορισμό του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ, αλλά θα μπορούν να κάνουν ανάληψη όποιου ποσού επιθυμούν ανά πάσα στιγμή. Για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση έχει δοθεί έγκριση από την ΕΚΤ. Τα χρήματα θα κατατίθενται στους υφιστάμενους λογαριασμούς των καταθετών και προκειμένου να είναι εφικτός ο διαχωρισμός από τις υφιστάμενες καταθέσεις που θα συνεχίσουν να τελούν υπό καθεστώς capital controls, έχει ετοιμαστεί ειδικό λογισμικό στις τράπεζες.

Σημαντικές διευκολύνσεις προβλέπονται και για τη ρευστότητα προς τις εισαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE