Άρθρο του Δημήτρη Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή Ν. Καρδίτσας με το Ποτάμι

Άρθρο του Δημήτρη Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή Ν. Καρδίτσας με το Ποτάμι

Άρθρο του Δημήτρη Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή Ν. Καρδίτσας με το Ποτάμι

Πάλι λοιπόν η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Για τρίτη φορά μέσα στο 2015 τα πάντα παγώνουν και ο ελληνικός λαός καλείτε να αποφασίσει για το μέλλον του. Ένα μέλλον το οποίο τώρα φαντάζει εντελώς διαφορετικό από αυτό που υποσχόταν οι άναρθρες, λαϊκιστικές κραυγές πριν και λίγο μετά τις προηγούμενες εκλογές. Πλέον όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ο εύκολος δρόμος οδηγεί πάντα σε νέο γκρεμό (ή μνημόνιο πείτε το όπως θέλετε) και οι μαθητευόμενοι πεφωτισμένοι σωτήρες μας στοιχίζουν πανάκριβα για να προσγειωθούν και να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα να αφήσουμε όλοι πίσω μας τις σειρήνες της ευδαιμονίας και της δαιμονοποίησης των «άλλων» και να επιλέξουμε εκείνο το σχηματισμό που με σαφές πρόγραμμα και στόχευση θέλει και μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά. Εδώ λοιπόν έρχεται ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα, να θέσει στόχους και να προσπαθήσει να τους κατακτήσει όχι φυσικά μόνο του αλλά μέσα από μεγάλες συνεννοήσεις και συναινέσεις. Για να αλλάξει η Ελλάδα πρέπει τουλάχιστον το 51% να το θέλει πραγματικά και να το πιστέψει. Η στείρα και μεθοδευμένη πολλές φορές αντιπαράθεση των παρελθόντων δεκαετιών που οδηγεί σε πόλωση και ακρότητες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει αποτύχει ως μέθοδος εκ του αποτελέσματος. Έχει έρθει η ώρα των συνεργασιών, των μεγάλων προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών συνασπισμών.  Τελειώνοντας εδώ το εισαγωγικό σχόλιό μου θα ήθελα να αναφέρω πως το υπόλοιπο του άρθρου τούτου αλλά και των υπολοίπων άρθρων που θα καταθέσω μέχρι τις εκλογές θα αφορούν τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας.

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας και μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τα πρωτόλεια εργαλεία ώστε να μπορέσει η κοινωνία μας να ξεπεράσει αυτό που έχουμε όλοι συνηθίσει να λέμε «κρίση». Ο πρωτογενής τομέας της χώρας βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης. Οι τεράστιες δυνατότητες παραγωγής πλούτου και απασχόλησης έχουν ακυρωθεί από την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και να καταστρώσει ολοκληρωμένα και μακροχρόνια στρατηγικά σχέδια ανά προϊόν και εκτροφή. Αυτό προϋποθέτει επιστημονικό σχεδιασμό και συναίνεση. Το ΠΟΤΑΜΙ λοιπόν έχει να προτείνει τα παρακάτω :

1. Άμεσα Διαρθρωτικά και Αναπτυξιακά Μέτρα

– Άμεση ψήφιση νόμου περί συνεταιρισμών και οργανώσεων παραγωγών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και συγκεκριμένα με τα εξής χαρακτηριστικά:

–  Εστίαση σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων (κλαδικοί συνεταιρισμοί).

–  Επιστημονικό management, ελεγχόμενο από δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση.

– Διακίνηση του συνόλου της παραγωγής.

– Προσθήκη υπεραξίας στο προϊόν (τυποποίηση, συσκευασία, marketing) και όχι τυπική διακίνηση.

– Ελάχιστο μέγεθος που να ανταποκρίνεται στα μεγέθη των αγορών και όχι τα σημερινά (απαράδεκτα) πελατοκεντρικά κριτήρια.

– Συστηματική διασύνδεση με πανεπιστήμια και έρευνα.

– Δημιουργία πρότυπων πιλοτικών οργανώσεων παραγωγών.

– Δίκαιη κατανομή της ενιαίας ενίσχυσης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί (1307/2013).

– Εθνικό πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

– Ηλεκτρονικό μητρώο κακοπληρωτών εμπόρων.

– Άμεση έγκριση των  επενδυτικών προγραμμάτων, προκαταβολή μέρους της επιδότησης και εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού.

– Συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παρεμπορίου, ηλεκτρονικό τιμολόγιο, έλεγχος των ολιγοπώλιων, παρατηρητήριο τιμών.

– Πιστοποίηση Δίκαιου Εμπορίου.

– Ολοκληρωμένα προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης.

– Ειδική πολιτική μικρών νήσων Αιγαίου για ανάπτυξη τοπικής κτηνοτροφίας και παραγωγή κηπευτικών για τοπική κατανάλωση.

– Ενίσχυση της παραγωγή γεωργικών εφοδίων (θρέψης, λίπανσης, πολλαπλασιαστικού υλικού, κ.λπ.)

2. Φορολογία από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

– Θέσπιση αφορολόγητου ορίου και ειδική μέριμνα για τα πολύ μικρά εισοδήματα ώστε να κρατηθούν οι μικροί αγρότες στην ύπαιθρο και ειδικά σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές.

– Μηδενική φορολογία νέων αγροτών για τα πρώτα 3 έτη.

– Διαφοροποίηση της φορολογίας για εισοδήματα που τεκμαίρονται από εκκαθαρίσεις αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών διότι αφενός γίνονται αξιόπιστες εκκαθαρίσεις και θα λειτουργήσει ως κίνητρο ενδυνάμωσης και διεύρυνσης μιας υγιούς συνεταιριστικής αντίληψης.

– Διασταύρωση εσόδων με δείκτες τεκμαρτού εισοδήματος βάση ΟΣΔΕ.

– Αναγνώριση όλων των έξοδα, αποσβέσεων και οικογενειακής εργασίας.

– Οι ζημίες να μεταφέρονται στα επόμενα φορολογικά έτη.

– Άμεση επιστροφή Φ.Π.Α.

3. Κοινωνική ασφάλιση γεωργών

Οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει σε βάθος τριετίας, να διαμορφωθούν σε 3 κατηγορίες, ώστε να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων των γεωργών. Οι εισφορές θα πρέπει  να καθορίζονται με έναν μεικτό τρόπο που θα περιλαμβάνει ένα πάγιο ασφάλιστρο και ένα συμπληρωματικό ποσοστιαίο με βάση μια τεκμαιρόμενη αξία ή απόδοση της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Το ΠΟΤΑΜΙ προτείνει και είναι ανοιχτό σε κάθε διάλογο με φορείς και άτομε που θέλουν να συνεισφέρουν σε ένα δημιουργικό και καλύτερο αύριο.

Δημήτριος Παπουτσής
Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπολογιστών
Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ στο Ν. Κάρδίτσας