Το διαλυμένο τοπίο της Παιδείας

Το διαλυμένο τοπίο της Παιδείας

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή ΝΔ-Καρδίτσας Κωστα Τσιάρα

Το διαλυμένο τοπίο της Παιδείας

Η πρώτη ημέρα των σχολείων είναι συνήθως μια ημέρα αισιοδοξίας. Δυστυχώς, σε αυτήν την δύσκολη χρονιά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο.

Οι μόλις επτά μήνες διακυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Αλέξη Τσίπρα αποσάθρωσαν την παιδεία σε τέτοιο βαθμό, και με τέτοια ταχύτητα, που είναι δύσκολο ακόμα και να την αναγνωρίσει κανείς.

Πρώτα απ” όλα, τα σχολεία ξεκινούν γεμάτα από μαθητές, αλλά άδεια από καθηγητές. Τα κενά διδακτικών θέσεων είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην σπουδή του να επιβάλλει τις πρόωρες εκλογές, διέπραξε και την εξής μνημειώδες ατόπημα. Ως γνωστόν, το Σύνταγμα επιτάσσει να μην γίνονται προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο. Ο διαγωνισμός για την επιλογή αναπληρωτών καθηγητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των σχολείων λόγω της πληθώρας των κενών τακτικών καθηγητών, είχε προθεσμία γύρω στις αρχές του Αυγούστου–με διορισμό τους να τοποθετείται στο πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου. Μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές, οι αιτήσεις αυτές απλώς ακυρώθηκαν, με παράλληλη αποστολή πρόσκλησης στους υποψηφίους να… επανυποβάλλουν τις, ίδιες ακριβώς, αιτήσεις τους. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς ούτε έναν αναπληρωτή καθηγητή δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης! Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η μνημειώδης γκάφα; Φυσικά, αν είχαν φροντίσει να προσλάβουν τους αναπληρωτές ελάχιστες ημέρες νωρίτερα–δεδομένου, μάλιστα, του ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδεχθεί πως είχε προ πολλού προαποφασίσει τις εκλογές. Τα πράγματα είναι απλά: το ζήτημα απλώς δεν ενδιέφερε κανέναν. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το αν ο τάχα και «εκλογικός αιφνιδιασμός» θα άφηνε τα σχολεία χωρίς καθηγητές, και συνακόλουθα κανείς δεν φρόντισε να προλάβει την σοβαρή ζημιά.

Αλλά χάρη στην κληρονομιά του τέως Υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, η έλλειψη καθηγητών δεν είναι το μόνο πρόβλημα των σχολείων. Η Παιδεία βίωσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της από το κράτος: με «ποινικοποίηση» της Αριστείας, επιστροφή των αιωνίων φοιτητών, παλινόρθωση συντεχνιακών-παραταξιακών διοικήσεων στα πανεπιστήμια, υπογραφή αποσπάσεων 1.500 εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις χωρίς καμία μα καμία μέριμνα για τους αναπληρωτές. Έτσι, τα σχολεία ανοίγουν με 25.000 κενά από την πρώτη τους ημέρα, ούτως ώστε να (μην) προετοιμάσουν τα παιδιά για την είσοδο σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει βομβαρδιστεί από την επιθετική ιδεοληψία των μέχρι πρόσφατα κυβερνώντων.

Τοπίο καταστροφής, τοπίο ερήμωσης. Και ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει εντολή για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την καταστροφή αυτή. Δεν νοείται να του την δώσουμε..

SHARE