ΠτΔ: Ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό

ΠτΔ: Ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό

ΠτΔ: Ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό

Την ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, επανέλαβε οΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,Χρήστο Ζώη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να μείνουμε με την εικόνα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Παράλληλα προσέθεσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίζει επιδερμικά όσο αντιμετωπίστηκε τότε ένα τέτοιο φαινόμενο που είναι θέμα όχι μόνο ασφάλειας αλλά ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα «για όλη τη δραστηριότητα του που είναι στο ύψος των περιστάσεων», κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας με αυτοθυσία τη δουλειά του, και ζήτησε από τον κ. Ζώη να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την αναγνώριση των ενεργειών των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε την ανάγκη η Ευρώπη να κατανοήσει ότι έχει εξωτερικά σύνορα «και ευτυχώς το κατανοεί» όπως αποδείχτηκε από την επίσκεψη του κ. Τίμερμανς και του κ. Αβραμόπουλου. «Είναι τα σύνορα των κρατών-μελών και τα σύνορα αυτά οφείλει να τα διαφυλάσσει».

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, η οποία πρέπει να καταστεί σε πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη, όπως ανέφερε.

Αναφορικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης για την εποχή, το οποίο η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να εφαρμόσει πραγματικά όπως αυτό έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2008, και σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχουν παρήγορα σημάδια για να καταλήξουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά κυρίως προς όφελος του ανθρώπου. Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή όλοι κρινόμαστε.

Ο υπουργός, από τη μεριά του, μετέφερε στον ΠτΔ ότι όλα πάνε «όπως τα έχουμε σχεδιάσει» και επισήμανε με έμφαση και ο ίδιος την ανάγκη πραγματοποίησης το συντομότερο δυνατό Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, μιλώντας για ένα φαινόμενο που για την αντιμετώπιση του απαιτείται μια ευρωπαϊκή πολιτική.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζώης επέστρεψε χθες το βράδυ από τη Μυτιλήνη, όπου πραγματοποίησε αυτοψία με τους συναρμόδιους φορείς, σε συνεργασία με την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.