Συνέντευξη Τύπου για την 15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας – Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Συνέντευξη Τύπου για την 15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας – Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Συνέντευξη Τύπου για την 15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας – Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή της 15ης Οικολογικής Γιορτής σήμερα Τετάρτη 16/09, στις 11.30π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν : ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Αραμπατζής, η Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας και Συντονίστρια της 15ης Οικολογικής Γιορτής κ. Κρύστα Λάππα, ο Υπεύθυνος Τύπου της ΟικόΣφαιρας, αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Σωκράτης Βασιλάκος καθώς και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και Δ/ντής της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. κ. Βασίλης Μπέλλης.

Τοποθέτηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της 15ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας κ. Ορέστη Ψαχούλα:

«Για 15η χρονιά η Καρδίτσα βρίσκεται στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μία διοργάνωση η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική.

 Η 15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί γεγονός και μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς και επίμονης προσπάθειας όλα είναι έτοιμα για να ανοίξει η αυλαία.

 Σε ένα πλήθος εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσουν από αυτή την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή, περιμένουμε όλο τον κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, να έρθουν να ενημερωθούν για μια σειρά από σημαντικά και επίκαιρα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, στην οποία και αφιερώνεται η Γιορτή, να κατανοήσουν την αξία των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών, αλλά και να ψυχαγωγηθούν.

 Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, στηρίζει ενεργά τη διοργάνωση και στέλνει το δικό της μήνυμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, με Περιφερειάρχη τον κ. Αγοραστό, ασχολήθηκε με το περιβάλλον από το πρώτο κιόλας Περιφερειακό Συμβούλιο.

 Η οικολογία, εξάλλου, είναι στάση ζωής και αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να καταδείξει τούτος ο θεσμός.

 Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαριστώ από καρδιάς όλη την ομάδα με την οποία δουλέψαμε κατά τρόπο άψογο και με περίσσιο μεράκι, όπως και όλους τους εθελοντές, τους εκθέτες και τους φορείς που συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις.

 Και επειδή γιορτάζουμε τα 15χρονα, εύχομαι να είμαστε όλοι καλά ώστε να γιορτάσουμε και τα 30χρονα και ο πήχης των στόχων να τίθεται ολοένα και υψηλότερα.

 Για άλλη μια φορά, καλώ όλους τους Καρδιτσιώτες και όλους τους Θεσσαλούς  γενικότερα να ΄΄αγκαλιάσουν΄΄ με την ίδια θέρμη και τη φετινή διοργάνωση.»

Τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Αραμπατζή:

«Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια. Ένας θεσμός που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα που φτάσαμε αισίως στην 15η διοργάνωση υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό:

Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της οποίας στο περιβάλλον όπως προειδοποιεί η επιστημονική κοινότητα είναι ανυπολόγιστες.

Θέλω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου να συγχαρώ ιδιαίτερα την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά, και παρά τη δύσκολη συγκυρία, προγραμμάτισε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι το μέλλον μας, σε περιβαλλοντικά θέματα και να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων.»

Τοποθέτηση της Κρύστας Λάππα Προέδρου της ΟικόΣφαιρας και Συντονίστριας της 15ης Οικολογικής Γιορτής:

«Η 15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εντοπίζονται τόσο στην αύξηση της θερμοκρασίας όσο και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί απλά μία θεωρητική προσέγγιση, αλλά έχει ήδη συμβάλει στην συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμυρικών φαινομένων, μεταβολές οι οποίες με τη σειρά τους θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδάτινους πόρους, τις γεωργικές καλλιέργειες, την διατροφική αλυσίδα. Γι’ αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος οφείλει να είναι θεμελιώδης προτεραιότητα και σε αυτό ακριβώς εστιάζει η φετινή ημερίδα.

Οι εισηγητές κ.κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Ζήσης Αργυρόπουλος, ειδικός περιβαλλοντολόγος και Αντώνης Ντάνης, χημικός, υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, είναι όλοι καταξιωμένοι επιστήμονες, στον τομέα του ο καθένας από αυτούς, με μεγάλη εμπειρία και θα φωτίσουν διαφορετικές πλευρές του θέματος.

Ακόμη, πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους θα παρουσιαστεί και φέτος στην 15η Οικολογική Γιορτή της Καρδίτσας. Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις, δράσεις και παιχνίδια για παιδιά που πιστεύουμε πως όχι μόνο θα τα ψυχαγωγήσουν, αλλά παράλληλα θα τα ενημερώσουν και θα τα ευαισθητοποιήσουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σημαντικό είναι ότι στις παράλληλες εκδηλώσεις συμμετέχουν φορείς, αλλά και συμπολίτες μας με πολύ μεγάλη διάθεση να προσφέρουν στο κομμάτι της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ο καθένας με τον τρόπο του. Σε αυτούς και στην ανιδιοτελή προσφορά τους στηρίζεται η οικολογική γιορτή δέκα πέντε ολόκληρα χρόνια.

Αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα που έχει διανεμηθεί στον Τύπο και τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω και στo Δίκτυο ΕΡΤ Θεσσαλίας  που είναι χορηγός επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης.»

Τοποθέτηση Σωκράτη Βασιλάκου Υπεύθυνου Τύπου της ΟικόΣφαιρας και της Οργανωτικής Επιτροπής της 15ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας:

«Την άνοιξη του 2001 ο Σύλλογος Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής Καρδίτσας, συνέλαβε την ιδέα να πραγματοποιηθεί η 1η Οικολογική Γιορτή στην Καρδίτσα. Απευθύνθηκε σε αρκετούς φορείς για συνδιοργάνωση και όλοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και  με ενδιαφέρον. Ήταν η  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Καρδίτσας (ΤΕΔΚ), ο Δήμος Καρδίτσας, η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης Καρδίτσας, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. (ΑΝΚΑ), ο Γεωπονικός Σύλλογος και οι Βιοκαλλιεργητές Καρδίτσας. Η 1η Οικολογική γιορτή πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14 έως 16 Σεπτέμβρη 2001.  Από την 1η μέχρι και την 9η γιορτή η διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν 3ήμερο ενώ από την 10η μέχρι και την 15η πραγματοποιείται 4ήμερο.  Με πολύ μεράκι και πάθος είχε ξεκινήσει η προσπάθεια και μέσα σε διάστημα λιγότερο από 5 μήνες  η οργανωτική επιτροπή είχε κατασκευάσει 30 περίπτερα τα οποία καλύφθηκαν με εκθέτες από όλη την Ελλάδα, όπως κάθε χρονιά γίνεται. Οργανώθηκε  και δομήθηκε ένα αξιόλογο  πρόγραμμα η βάση του οποίου παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.  Τελικά η 1η γιορτή είχε στεφθεί με μεγάλη επιτυχία αφού το Καρδιτσιώτικο κοινό αλλά και επισκέπτες από όλη  την Ελλάδα την είχαν αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.  Αξίζει να τονίσουμε ότι όλος ο εξοπλισμός της Οικολογικής Γιορτής είναι ιδιοκτησία της ΟικόΣφαιρας και προέρχεται από χορηγίες του Υπουργείου Γεωργίας, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήμων, της Αναπτυξιακής Καρδίτσας,  και πολλών άλλων φορέων (μεγάλος ο κατάλογος).»

Το Πρόγραμμα της 15ης  Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας

15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

17-20 Σεπτέμβρη 2015 / Άλσος Παυσιλύπου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Στο Άλσος του Παυσιλύπου

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Απόγευμα

18:00-19:30 «Το παράπονο της γοργόνας» : Θεατρικό παιχνίδι από την ομάδα ΠΑΙΖΩΔΡΩΜΥΩ με την καθοδήγηση της παιδαγωγού Θεάτρου Σύλβιας Σινάνη (θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Παυσίλυπο).

19:30-20:30 Αφήγηση παραμυθιού από την ηθοποιό Βασιλική Μακρή. Στο βιολί η Λιλιάνα Ντούλια.

Υπεύθυνος : «Θέατρο Όψεις»

20:30-21:00 Εγκαίνια – χαιρετισμοί

Παρουσιάζει η Φρόσω Παύλου, δημοσιογράφος – προϊσταμένη της ΕΡΤ Βόλου.

21:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα «Μουσικές Αποδράσεις»

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο Άλσος του Παυσιλύπου

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Πρωί

10:30-12:00 «Τι καιρό κάνει;» – Βλέπουμε video, διαβάζουμε, συζητάμε, παίζουμε με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Υπεύθυνος : Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ

12:00-13:00 «Ο κύριος μπλε νο2»- Δραματοποιημένο παραμύθι για την ανακύκλωση από τη Μυρτώ Φούκα, Καθηγήτρια μουσικής στη Δ/θμια Εκπαίδευση Καρδίτσας

Απόγευμα

18:30-19:30 «Φτερωτοί ταξιδιώτες» (παιδικό εργαστήρι κατασκευών για τα μεταναστευτικά πουλιά).

Υπεύθυνος : Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

18:30-20:00 Η αυτάρκεια και η λιτότητα του καραγκούνικου πολιτισμού ξαναγίνεται επίκαιρη. Βιωματικό εργαστήρι.

Υπεύθυνος : Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

20:00-21:00 Τα βότανα ως μέσο πρόληψης και θεραπείας ασθενειών. Ένας απέραντος θησαυρός της φύσης, που με το φαρμακείο του αναζωογονεί και σώζει ζωές. Θα σερβιριστούν τσάγια με μίγματα βοτάνων από το βοτανικό κήπο αγροκτήματος Βασιλάκου.

Υπεύθυνος : Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος – βοταναλόγος

21:00 Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας

 

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Πρωί

10:30-12:30 «Το πνεύμα του δάσους εκδικείται». Εργαστήρι εμψύχωσης και κατασκευής μάσκας.

Υπεύθυνος : Θεατρικό εργαστήρι «Ρόδα»

12:30-13:30 «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»

Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ

14:00-16:00 Γεύμα εργασίας με τους εκθέτες, στο πλαίσιο του Διατοπικού Προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»

 

Απόγευμα

18:30-19:30 «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»

Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ

19:30-20:30 Οι παραδοσιακοί σπόροι απειλούνται με αφανισμό., Η ανάγκη για δημιουργία τράπεζας σπόρων. Θα  διανεμηθούν δωρεάν ντόπια σπόρια, συλλογής αγροκτήματος Βασιλάκου.

Υπεύθυνος : Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής

20:00-21:00 Μουσικοθεατρική παράσταση «Η ουρά του αλόγου».

Υπεύθυνος : «τέχνης παίδευσις» Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας. Συμμετέχουν ο «Φιλόνεικος» και οι «Νιαβέντ».

20:30-21:30 «Το τσάι του βουνού – ιδιότητες – σωστός τρόπος παρασκευής» : Ομιλία – εργαστήρι παρασκευής τσαγιού σε σαμοβάρι.

Υπεύθυνη : Έλλη Βλάχου, πολιτισμολόγος

21:30-23:00 Προβολή του  ντοκιμαντέρ «Lowland» του Καρδιτσιώτη σκηνοθέτη Μένιου Καραγιάννη με θέμα την Καρδίτσα και ντοκιμαντέρ με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Υπεύθυνος : Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

 

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Πρωί

11:30-13:00 «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»

Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ

 

Απόγευμα

18:30-20:00«Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»

Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ

18:00-20:00 «Η φύση με θεατρικό βλέμμα» : Ένα ταξίδι αισθήσεων για παιδιά από 4 έως 12 ετών που θα προσεγγίσουν τη φύση και θα διαπιστώσουν ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από τη σχέση που αναπτύσσουν με τους άλλους ανθρώπους και με το περιβάλλον.

Υπεύθυνος : «τέχνης παίδευσις» Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στο Παυσίλυπο

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ημερίδα με θέμα : «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

 

Προεδρείο : Ευάγγελος Κατσαρός, Αριστοτέλης Τσόγκας, Θωμάς Χατζής

11:00-11:30 Προσέλευση – Χαιρετισμοί

11:30-11:50 «Κλιματικές αλλαγές και αντιμετώπιση : η ηλιακή οικονομία»

Εισηγητής : Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace

11:50-12:10 «Προβληματισμοί για τη Θεσσαλία στην κλιματική αλλαγή»

Εισηγητής : Ζήσης Αργυρόπουλος, ειδικός περιβαλλοντολόγος

12:10-12:30 «Κλιματικές αλλαγές και εκπαίδευση»

Εισηγητής : Αντώνης Ντάνης, χημικός, υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Μουζακίου

12:30-13:00 Κλείσιμο ημερίδας με τοποθετήσεις – συμπεράσματα

Στο χρόνο κάθε ομιλίας συμπεριλαμβάνεται 5λεπτο διευκρινιστικών ερωτήσεων.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

Θα ακολουθήσει εκδήλωση Γευσιγνωσίας για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και εν συνεχεία για τους εκθέτες, στο πλαίσιο του Διατοπικού Προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές». 

Κατά την διάρκεια της 15ης Οικολογικής Γιορτής θα έχουμε ακόμη :

Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015
Από τις 19:00 έως 22:00
Εναλλακτικές δραστηριότητες στην πεζογέφυρα του Παυσιλύπου (στο τέλος του κεντρικού διαδρόμου)
Από τη Σπηλαιολογική-Ορειβατική Κοινότητα (ΣΟΚ) και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)
– Επίδειξη Τεχνικών Μονού Σχοινιού, ανάβαση/κατάβαση
– Εκπαίδευση εξοικείωσης στην τεχνική καταρρίχηση (ραπέλ)

Ώρες λειτουργίας της Εκθεσιακής Αγοράς :

  • Πέμπτη : 18.00-22.30
  • Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή : 10.00-14.30 και 17.30-22.30

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ :

Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,  Δήμος Καρδίτσας, Europe Direct Καρδίτσας, ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., Επιμελητήριο Καρδίτσας, Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΛΓΟ Δήμητρα, ΚΠΕ Μουζακίου

ΧΟΡΗΓΟΙ:

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δήμος Καρδίτσας

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :

Δίκτυο ΕΡΤ Θεσσαλίας

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ