Αποστόλου και Μπόλαρης το νέο δίδυμο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποστόλου και Μπόλαρης το νέο δίδυμο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποστόλου και Μπόλαρης το νέο δίδυμο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού στο ανασυσταθέν υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναπληρωτή υπουργό τον Μάρκο Μπόλαρη, σύμφωνα με την απόφαση του πρωθυπουργού για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ.
Όσον αφορά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε μετά από κάποιες καραμπόλες, αλλαγές της τελευταίας στιγμής και εκπλήξεις, μετρά 46 μέλη, εκ των οποίων 7 γυναίκες.

Αρκετοί ήταν αυτοί που κράτησαν τις θέσεις τους, αλλά δεν λείπουν και οι εκπλήξεις όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης (πρώην μέλη των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου) αλλά και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης (πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών). Στις εκπλήξεις και ο Νίκος Φίλης, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας (με υφυπουργό τον κ. Πελεγρίνης), αλλά και η υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου από τους ΑΝΕΛ. Γιάννης Μουζάλας και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι οι υπηρεσιακοί υπουργοί που συνεχίζουν.

Χωρίς αλλαγές μένει το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία του Νίκου Παππά, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Τέρενς Κουίκ και την Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητικής εκπροσώπου. Στην θέση του μένει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίο θα πλαισιώσουν ως αναπληρωτές οι Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης (που πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις δαπάνες και πιθανότατα να έχει και την επίβλεψη του προγράμματος).

Αποφασίστηκε επίσης να χωριστούν κάποια υπερυπουργεία, τα οποία είχαν αποδειχθεί μη λειτουργικά. Κάποιες από τις αλλαγές είναι ότι τοποθετείται υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και ανασυστήνονται υπουργεία με κρίσιμα χαρτοφυλάκια όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ναυτιλίας.

Στο κρίσιμο υπουργείο Εργασίας παραμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τον οποίο θα πλαισιώσει ο Τάσος Πετρόπουλος, που είχε τοποθετηθεί στην θέση του διοικητή στον ΟΑΕΕ.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φεύγει από το υπουργείο Υγείας και πάει στο υπουργείο Εσωτερικών (αν και ήθελε να παραμείνεις στην θέση του). Μετακίνηση και για τον Αριστείδη Μπαλτά από το Παιδείας στο –αυτόνομο πλέον- υπουργείο Πολιτισμού.