Οι ΗΠΑ άρχισαν ποινική έρευνα σε βάρος της VW

Οι ΗΠΑ άρχισαν ποινική έρευνα σε βάρος της VW

Οι ΗΠΑ άρχισαν ποινική έρευνα σε βάρος της VW

Τον «ασκό του Αιόλου» έχει ανοίξει η παραδοχή της Volkswagen για τις παραποιημένες τιμές εκπομπών ρύπων στα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της εταιρίας στις ΗΠΑ. Η αμερικανική δικαιοσύνη προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ έρευνα ξεκινά και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Παράλληλα, πελάτες της VW ζητούν ήδη αστρονομικές αποζημιώσεις.

Σε βάρος της γιγάντιας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, διεξάγεται ήδη έρευνα στις ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EPA), η οποία θα μπορούσε να της επιβάλει πρόστιμο 18 δισ. δολαρίων.

Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας (Carb) διεξάγει επίσης τις δικές της έρευνες για την Volkswagen, η οποία είναι επίσης εκτεθειμένη σε μαζικές αγωγές από αγοραστές των αυτοκινήτων της οι οποίοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.

Έρευνες άρχισαν επίσης στην Ιταλία και στη Γερμανία. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από την Volkswagen «πλήρη διαφάνεια» και γρήγορες εξηγήσεις.

Εξάλλου το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει εντός της εβδομάδας μια διερευνητική επιτροπή στα κεντρικά γραφεία της VW μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Η επιτροπή πρόκειται να συνομιλήσει με στελέχη της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ και να δοθεί στα μέλη της πρόσβαση σε διάφορα έγγραφα, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η επιτροπή μας θα εξετάσει εάν τα συγκεκριμένα οχήματα κατασκευάστηκαν και δοκιμάστηκαν σύμφωνα με τους γερμανικούς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, και εάν αυτό έγινε σύμφωνα με τους κανόνες καταγραφής των οχημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τη VW, ένα από τα μεγάλα ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας και καμάρι της χώρας, να επιδείξει «πλήρη διαφάνεια» στο ζήτημα αυτό, που προκάλεσε σάλο σε όλο τον κόσμο.

Εξάλλου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της VW θα πιέσουν να ληφθούν μέτρα σε βάρος στελεχών της επιχείρησης μετά την αποκάλυψη της απάτης, σημείωσε ο επικεφαλής των εργατικών συμβουλίων της VW Μπερντ Όστερλοχ σε μια επιστολή του η οποία περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας Bild.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε την Τρίτη ότι είναι πρόωρο να ληφθούν «μέτρα άμεσης επιτήρησης» στην Ευρώπη.

Το σκάνδαλο θα αποτελέσει «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες» το θέμα μιας ακροαματικής συνεδρίασης του αμερικανικού Κογκρέσου, ανακοίνωσαν δύο βουλευτές που είναι επικεφαλής της υποεπιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέφερε σήμερα ότι του προκάλεσε «έντονο προβληματισμό» το σκάνδαλο των κινητήρων ντίζελ του ομίλου Volkswagen και κάλεσε τη γερμανική εταιρεία να «συνεργαστεί πλήρως» στην έρευνα.

Η Volkswagen παραδέχθηκε πως εφοδίασε συνολικά 11 εκατομμύρια οχήματά της σ” όλο τον κόσμο με αυτό το λογισμικό που παραποιεί τα δεδομένα των τεστ.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE