Μήνυμα Α. Τσίπρα στο Υπουργικό: Περισσότερη δουλειά, καλύτερη οργάνωση, όχι δηλώσεις

Μήνυμα Α. Τσίπρα στο Υπουργικό: Περισσότερη δουλειά, καλύτερη οργάνωση, όχι δηλώσεις

Μήνυμα Α. Τσίπρα στο Υπουργικό: Περισσότερη δουλειά, καλύτερη οργάνωση, όχι δηλώσεις

Μήνυμα για περισσότερη δουλειά, καλύτερη οργάνωση και όχι δηλώσεις υπουργών στα τηλεπαράθυρα, έστειλε ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ανακοίνωσε επίσης, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης μέσω τριών κύκλων διυπουργικής επαφής: τα Συμβούλια Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής και το ΚΥΣΕΑ.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ορίζοντα τετραετίας για την κυβέρνηση, χρονοδιάγραμμα έξι μηνών που θα κριθεί -σε πρώτη φάση το έργο του κάθε υπουργού.

«Δεν είστε μόνιμοι. Κανείς δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε σας, ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και σας επέλεξα για υπουργούς για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του λαού όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές των καναλιών. Το ύφος της νέας διακυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί στο λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να βρεθούμε εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα για να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Και φυσικά θα κριθούμε από την αποτελεσματικότητά μας«.

Άμεση προτεραιότητα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, για να ανοίξει η συζήτηση για απομείωση του χρέους και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Η μεν αναδιάρθρωση του χρέους που θα το καταστήσει ξανά βιώσιμο, θα μειώσει δραματικά τον επενδυτικό κίνδυνο και θα ξανακάνει την ελληνική οικονομία ασφαλή και ελκυστική για τις αγορές, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, πέρα από την πλήρη και οριστική διασφάλιση των καταθέσεων, αν γίνει όπως πρέπει να γίνει, μπορεί να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό και την πολυπόθητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Έχουμε λοιπόν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας , των δύσκολων σημείων της συμφωνίας, αφού άλλωστε εμείς τα διαπραγματευτήκαμε αυτά τα σημεία, ένα προς ένα. Γι” αυτό και γνωρίζουμε και τον τρόπο να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο εκεί που θα δημιουργηθούν παρενέργειες«.

Η συμφωνία δεν έχει μόνο αγκάθια, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά και θετικές δράσεις και ανοιχτά πεδία, όπου δεν πρέπει να χαθεί το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης. Επέμεινε ότι θα στηριχθεί το κοινωνικό κράτος, η παιδεία και η υγεία, ενώ θα παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή.

Ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι τα νομοσχέδια που προετοιμάστηκαν την προηγούμενη περίοδο, θα προωθηθούν άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Οι άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι: για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνικών, για το Υπουργείο Παιδείας, για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, για την αξιολόγηση και επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο και για την έρευνα και καινοτομία.

Παράλληλα εξήγγειλε τη σύσταση τριών βασικών κύκλων κυβερνητικού συντονισμού και διυπουργικής επαφής.

Ο πρώτος κύκλος αφορά στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), με συμμετοχή Παραγωγικών και Οικονομικών Υπουργείων.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας)

Ο τρίτος κύκλος αφορά στο κυβερνητικό συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις αλλά και να χαράζει στρατηγική και πολιτική.

Παράλληλα προανήγγειλε ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο που θα ελέγχει και θα αξιολογεί τις δομές συντονισμού ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες.

Στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας- Θα έχει συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός, από το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει ήδη τηλεφωνήσει  στον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της.

Θα έχει συναντήσεις ακόμη, με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.
Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν.

Ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την 1η Οκτωβρίου και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015″ (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.