Η ισονομία προτεραιτότητα για μια δίκαιη Δημοτική Αρχή

Η ισονομία προτεραιτότητα για μια δίκαιη Δημοτική Αρχή

του Ηλία Σχορετσανίτη, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Η ισονομία προτεραιτότητα για μια δίκαιη Δημοτική Αρχή

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησα στα τέλη Ιανουαρίου στο γραφείου του δημάρχου διαπίστωσα με ικανοποίηση την πρόθεσή του να σταματήσει την παράνομη αφισοκόλληση γενικά, και ειδικότεραστις προεκλογικές περιόδους. Όντως, η Δημοτική Αρχή  προχώρησε σε ενέργειες (χωρίς ιδιαίτερη γρηγοράδα κατ’ εμέ), βρέθηκαν οι χώροι και δημοπρατήθηκε το έργο δις για ανάληψη της δράσης. Οι διαγωνισμοί, όμως, ήταν άγονοι, πέρασε το δημοψήφισμα, ήρθαν και οι εκλογές και οι γνωστές αφίσες έκαναν και πάλι την περήφανη εμφάνισή τους στην πόλη υποδεικνύοντας στους δημότες που πρέπει να ρίξουν την ψήφο τους. Ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχουν αφίσες σε οδικούς άξονες της Καρδίτσας. Στο δημοτικό συμβούλιο της 15ης Σεπτεμβρίου δήλωσα την ικανοποίησή μου για την ευπρέπεια που παρουσιάζει η πόλη και όντως έτσι ήταν, αλλά τις τελευταίες δύο μέρες προ των εκλογών διαψεύστηκα πανηγυρικά, η εικόνα άλλαξε άρδην, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από το Δήμο, ήτοι την άμεση καθαίρεση των αφισών και την επιβολή προστίμων προ των εκλογών. Ακόμη και στο οικοδομικό τετράγωνο του δημοτικού κτιρίου αναρτήθηκαν αφίσες!

Η διαβεβαίωσηπου έλαβα τον Ιανουάριο ότι θα κατέβουν άμεσα από τους στύλους μετεκλογικά, είναι σαν να λέμε στους πολίτες «πετάξτε σκουπίδια όπου θέλετε, σε λίγες μέρες θα καθαρίσουμε την πόλη και την άλλη φορά θα σας έχουμε και κάδους». Και οι κάδοι άφαντοι… Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν θα κατέβουν άμεσα οι αφίσες, αλλά να μην αναρτηθούν καν. Εφ’ όσων δεν «έτρεξε» η Αρχή να λύσει το πρόβλημα με τον προγραμματισμό της έπρεπε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες. Ειδικά σε μια εποχή που ο Δήμος αντιμετωπίζεται με δυσφορία ως προς τις εισπρακτικές του τακτικές (ελεγχόμενη στάθμευση, δημοτικά τέλη επιχειρήσεων, πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα) ο Δήμαρχος έπρεπε να είναι δίκαιος και να επιβληθεί χωρίς εξαιρέσεις, όχι στους πολίτες του, αλλά σε κρατικά επιδοτούμενα κόμματα.

Και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης εάν τελικά η Δημοτική αρχή είναι πραγματικά ανεξάρτητη από κόμματα, ανεξάρτητη από εσωτερικές κομματικές φατρίες εντός του Δήμου, ανεξάρτητη όπως απορρέει από το Σύνταγμα των Ελλήνων, ανεξάρτητη όπως διατείνονταν προεκλογικά. Από την άλλη πλευρά προβληματίζομαι ιδιαίτερα, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για βασικές μελέτες που κοστίζουν πέντε και δέκα χιλιάδες ευρώ, ενώ μπορούν να τα αντλήσουν από αυτούς που καταπατούν το νόμο εδώ και δεκαετίες και δεν είναι καν δημότες Καρδίτσας. Συνεπώς, ούτε το οικονομικό μάς πονάει, ούτε η εφαρμογή του νόμου, αλλά η διατήρηση των καλών σχέσεων με μερικά κόμματα. Και έχει πραγματικά ενδιαφέρον και προκαλώ να ακουστεί δια του τύπου η άποψη των δημοτικών συμβούλων που είναι οργανωμένοι σε κομματικές παρατάξεις, αλλά και των εκπροσώπων των οικολόγων και των τοπικών οικολογικών οργανώσεων που ποιούν τη νήσσαν αναφορικά με το θέμα, ενώ θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα αντιδρούσαν σύμφωνα με την ιδιότητα που νέμονται.

Συνοψίζοντας, το θέμα της αφισορύπανσης δεν είναι εθνικό, ούτε καν μείζον τοπικό, αλλά καταδεικνύει έναν τρόπο σκέψης, μια άδικη τακτική αντιμετώπισης των ζητημάτων απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, σε αντιπαράθεση με τους μεμονωμένους πολίτες που δέχονται την εφαρμογή των νόμων αναντίρρητα σε κάθε επίπεδο και από κάθε λογής εξουσία. Το ότι δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένοι χώροι για διαφήμιση δε βαρύνει φυσικά τα κόμματα, αλλά τη Δημοτική Αρχή, και την τωρινή και όλες τις προηγούμενες. Η έλλειψη αυτή, όμως, στοιχειοθετεί δήθεν άλλοθικαι βολεύει τα κόμματα, που αντί να πιέζουν το Δήμο για άμεση θεσμοθέτηση χώρων, πατούν πάνω στην ολιγωρία του Δήμου για να κάνουν εκτεταμένη αφισορύπανση για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς. Ως δημότες πιστεύω ότι τα λεγόμενά μου είναι σαφή και κατανοητά. Για όσους θίγει το κείμενό μου με κάθε καλή πρόθεσηδε σας απευθύνω λόγια δικά μου, αλλά της Παλαιάς Διαθήκης: «μην ελέγχεις τον χλευαστή, για να μη σε μισήσει· έλεγχε τον σοφό, και θα σε αγαπήσει.», Παροιμίες (9:8).