Καταλονία: Τοπικές εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής

Καταλονία: Τοπικές εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής

Καταλονία: Τοπικές εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής

Eντυπωσιακή ήταν η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του συνασπισμού κομμάτων που υποστηρίζει την απόσχιση της ισπανικής περιφέρειας από τη Μαδρίτη, αφού συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο κέντρο της Βαρκελώνης. Οι Καταλανοί καλούνται την Κυριακή 27/9 να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της περιφέρειάς τους στις πιο ιδιόμορφες εκλογές στην ιστορία της Ισπανίας.

Τον τελευταίο καιρό εξελίσσεται μία δημόσια συζήτηση για ένα υποθετικό καταλανικό κράτος. Αν θα ανήκει στην Ε.Ε., αν θα χρησιμοποιεί το ευρώ, ποια θα είναι η σχέση της με την Ισπανία, αν θα είναι οικονομικά χειρότερα ή καλύτερα ως ανεξάρτητο κράτος.

Στην περίπτωση, που ο συνασπισμός «Μαζί για το Ναι», ο οποίος σχηματίσθηκε από το εθνικιστικό κόμμα του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, κερδίσει τις 68 από τις συνολικά 135 έδρες του περιφερειακού κοινοβουλίου, αρχίζει να δρομολογείται η διαδικασία απόσχισης της Καταλονίας.

Με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να απορρίπτει κατηγορηματικά την απόσχιση, ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι ηγείται προσωπικά της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπου χτυπάει η καρδιάς της ισπανικής βιομηχανίας. Άλλωστε, δε θα ‘θελε με τίποτα να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός, που επί των ημερών του διασπάστηκε η Ισπανία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Ευρ. Επιτροπή, Μαργαρίτης Σχοινάς: «Σε περίπτωση ανεξαρτησίας θα προκύψει μία άλλη χώρα σε σχέση με την Ε.Ε. και θα μπορεί να αιτηθεί, για να γίνει μέλος της Ε.Ε.».
Την τελευταία εβδομάδα η «εκστρατεία του φόβου» έχει χτυπήσει κόκκινο με αποκορύφωμα την προειδοποίηση του Διοικητή της τράπεζας Ισπανίας ότι δεν αποκλείεται έλεγχος κεφαλαίων στην Καταλονία την επομένη των εκλογών.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE