ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Καρδίτσας: Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Καρδίτσας: Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Καρδίτσας: Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη  και ώρα 11η π.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Παράρτημα Καρδίτσας, τα μέλη και οι φίλοι του παραρτήματος, με ειδική εκδήλωση, θα γιορτάσουν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ.

Στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, πριν από 74 χρόνια, ιδρύθηκε το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), που συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και με μπροστάρη και καθοδηγητή  το ΚΚΕ, οργάνωσε την αντίσταση του λαού μας ενάντια στο φασισμό και την τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων.

Είναι σωστό, αυτό που πολλοί ιστορικοί , αναλυτές κλπ λένε, ότι το έπος του ΕΑΜ, μονάχα  με το μεγάλο εικοσιένα μπορεί να συγκριθεί. Πραγματικά, τέτοια  εθνική ομοψυχία και τέτοιον παλλαϊκό ξεσηκωμό, που κατέγραψε η ιστορία στα μεγάλα και δοξασμένα χρόνια της Εθνικής μας Αντίστασης, σπάνια μπορεί κανείς να συναντήσει στην ιστορία των λαών.

Τα κόμματα που υπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Αγροτικό κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα  « Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας»   και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Τα παλιά αστικά κόμματα (Λαϊκό, Φιλελεύθεροι κλπ), χαρακτήρισαν « τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία .

Η πείρα εκείνης της περιόδου στην Ελλάδα, δείχνει ότι η εργατική τάξη, ο λαός, πρέπει να είναι έτοιμος, να κτίσει το δικό του μέτωπο, για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και να βγει από τον πόλεμο νικητής εκείνος και όχι η αστική τάξη της χώρας του. Να πετύχει διπλή απελευθέρωση από την ξενική ιμπεριαλιστική κατοχή και την εγχώρια αστική πολιτική εξουσία, από το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι αξεχώριστο με τον πόλεμο.

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Καρδίτσας

SHARE