Τσακαλώτος: Επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2016

Τσακαλώτος: Επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2016

H Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη to 2016 υπό την προϋπόθεση ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, στρώνοντας τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ελάφρυνση του χρέους δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times (FT).

Στη συνέντευξή του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι περιμένει πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου οικονομικού προγράμματος θα γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Αν η αξιολόγηση είναι θετική, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα.

«Είναι απολύτως κρίσιμο να πάρουμε κάτι όσον αφορά το χρέος,» τόνισε ο ίδιος. «Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση – σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες από το 2010, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ – θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών.

«Θα είναι κεντρική πλευρά των πολιτικών μας, που θα προσδιορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποδεχθούν οι Έλληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις αναφορικά με την αντίσταση που θα συναντήσει η κυβέρνηση όταν θα ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές στο φορολογικό σύστημα, τις αγορές προϊόντων και εργασίας και την δημόσια διοίκηση.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι σκληρές μάχες θα δοθούν για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και των επιχορηγήσεων στους αγρότες και το μέλλον της ΔΕΗ.

«Υπάρχουν πολλές ομάδες συμφερόντων, ορισμένες για καλούς λόγους, ορισμένες για όχι τόσο καλούς λόγους, που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. «Αλλά θεωρώ ότι οι προοπτικές είναι καλές. Στο μυαλό μας, είμαστε πιο οργανωμένοι τώρα στην κυβέρνηση απ” ό,τι ήμασταν».

Στα μάτια των πιστωτών, ο κ.Τσακαλώτος είναι πολύ πιο αξιόπιστος σε σχέση με τον προκάτοχό του κ. Βαρουφάκη ενώ δεν κρύβει τις αριστερές απόψεις του, αναφέρουν οι FT.

«Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά«, τόνισε. «Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά

Ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε ότι ήταν σημαντικό να κάνει η κυβέρνηση μια καλή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο γιατί αυτό θα απελευθέρωνε 3 δισ. ευρώ από την χρηματοδότηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του 2015.

Αν δεν συμβεί αυτό υπάρχει κίνδυνος να μπουν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες της ΕΕ που επιβάλλουν κούρεμα των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100 χιλ. ευρώ σ” ένα τραπεζικό λογαριασμό επισημαίνει η εφημερίδα.