Χρέος-επενδύσεις-εθνικά θέματα στην ατζέντα του Α. Τσίπρα στη Ν. Υόρκη

Χρέος-επενδύσεις-εθνικά θέματα στην ατζέντα του Α. Τσίπρα στη Ν. Υόρκη

Χρέος-επενδύσεις-εθνικά θέματα στην ατζέντα του Α. Τσίπρα στη Ν. Υόρκη

Η διεθνοποίηση του προβλήματος του χρέους, η προσέλκυση επενδυτών μέσα από τη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και τα εθνικά θέματα κυριαρχούν στις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τσίπρας μετά τα θετικά μηνύματα από τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμπα για στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής οικονομίας να βγει στο ξέφωτο αλλά και για την επίλυση του χρέους, συνέχισε τις επαφές του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Δυο συναντήσεις με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αθηνών-Λευκωσίας -Καΐρου, τη στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένη η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, με τις τρεις πλευρές να προετοιμάζουν μια ακόμα τριμερή σύνοδο σε επίπεδο κορυφής.

Συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ και με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός είχε ακόμα ένα σημαντικό ραντεβού, αυτό με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο οποίο κυριάρχησαν η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το κυπριακό και βέβαια το προσφυγικό, καθώς το σύνολο των προσφύγων έρχεται μέσω Τουρκίας.

Ένα ακόμα εθνικό θέμα, αυτός της ονομασίας των Σκοπίων τίθεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό σε κάθε ευκαιρία, όπως στη συνάντηση που είχε με τον Νικόλα Γκρουέφσκι στη δεξίωση του Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας από τον πρόεδρο των Σκοπίων να κάνει βήματα τέτοια που θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Εν τω μεταξύ, η συμμετοχή των Σκοπιανών στη σύνοδο υπό τον Μ. Ομπάμα «των ηγετών της συμμαχίας κατά του ISIS», με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όπου έχουν αναγνωριστεί επίσημα από τις ΗΠΑ, από το 2008, σε συνδυασμό με το ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης, καθώς θα συμμετείχε ως παρατηρητής είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ακύρωση της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν – με τον οποίο συζήτησε για το Μεταναστευτικό, το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων. Εν συνεχεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και με παράγοντες της ομογένειας.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE