Ποιοι θα πάρουν φέτος έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πάρουν φέτος έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Κάποιοι και φέτος θα είναι οι «τυχεροί». Θα γλιτώσουν ή θα κληθούν να πληρώσουν μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ, στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης (αναμένεται στις 10 Οκτωβρίου ώστε τα εκκαθαριστικά να είναι έτοιμα έως τις 20 του μήνα), η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, περιγράφει με εγκύκλιό της τον τρόπο χορήγησης εκπτώσεων και απαλλαγών από το φόρο των 2,650 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία θα γίνει κεντρικά, από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν τα τραγικά λάθη του 2014, όταν οι λανθασμένες νομοθετικές ενέργειες οδήγησαν σε εκκαθάριση –τέρας και εκκαθαριστικά τα οποία έφερναν λιποθυμικά επεισόδια στους ιδιοκτήτες χωραφιών, σπιτιών και οικοπέδων.
Επί των απαλλαγών, δεν έχουν επέλθει μεταβολές. Όπως συνέβη και πέρυσι, ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή εφόσον καλύπτουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τμ, και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι-πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τμ. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπαίνει περιουσιακό κριτήριο.

ΠΗΓΗwww.euro2day.gr
SHARE