Κ. Τσιάρας: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του μέλλοντος

Κ. Τσιάρας: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του μέλλοντος

Κ. Τσιάρας: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του μέλλοντος

Η επομένη των εκλογών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία.

Η παράταξη, έτσι όπως σήμερα παρουσιάζεται, ολοκλήρωσε τον βίο της, καθώς δεν μπορεί να πείσει και να εμπνεύσει. Οι τέσσερεις διαδοχικές ήττες, στις ευρωεκλογές του 2014, στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτέμβριου, αλλά και στο δημοψήφισμα αυτό αποδεικνύουν. Στην τελευταία μάλιστα αναμέτρηση, η Νέα Δημοκρατία, που ξεκίνησε από την χειρότερη δυνατή θέση, έδωσε ένα δύσκολο και ειλικρινή αγώνα, παρ’ όλα αυτά ηττήθηκε ξανά. Αν και κράτησε τις δυνάμεις της και πέτυχε την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, αυτό δεν ήταν αρκετό τελικά για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να διεκδικήσει την πρωτιά, καθώς δεν πετύχαμε να φέρουμε κοντά νέους ψηφοφόρους, που επέλεξαν να απέχουν μη ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα,  είτε δεν πείστηκαν από το μήνυμα μας για μια νέα αρχή.

Η χώρα, εντούτοις, χρειάζεται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία, η οποία θα δημιουργήσει τα θεμέλια μίας ουσιαστικής προσδοκίας για κάτι καλύτερο στον πολιτικό βίο και θα μπορέσει να πάρει ξανά την σκυτάλη της εξουσίας. Οφείλουμε, συνεπώς, να συγκροτήσουμε μια πρακτική πολιτική πρόταση, που κυρίως θα εκπέμπει αξιοπιστία, με ένα καθαρό ιδεολογικό προσανατολισμό και με ένα σαφές κοινωνικό στίγμα. Μια πρόταση, που θα μας την καθιστά χρήσιμη αντιπολίτευση και κυβερνητική εναλλακτική γα το μέλλον. Για να το πετύχουμε χρειάζεται να αφήσουμε πίσω τις συμπεριφορές που έχουν ενοχλήσει, συμπεριφορές που πλήγωσαν όλους όσους υποστήριξαν την Νέα Δημοκρατία κατά την κυβερνητική της θητεία. Ταυτόχρονα, ήρθε η στιγμή να ανοιχτούμε σε νέες ιδέες και ρεύματα, που ανθίζουν στον υπόλοιπο κόσμο, σε πρακτικές προόδου που ήδη εφαρμόζονται αλλού. Να απευθυνθούμε σε βάθος και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε όλες τις βαθμίδες μορφωτικού επιπέδου, να απευθυνθούμε πειστικά στην κοινωνία της δημιουργίας. Να γίνουμε  ένα κόμμα ανοιχτό, τόσο στους κεντροδεξιούς πολίτες όσο και στον κόσμο εκτός των συνόρων. Όχι τόσο για να επιβιώσει η ίδια η Νέα Δημοκρατία, αλλά για να βρει πειστική και αξιόπιστη πολιτική έκφραση ο κεντροδεξιός χώρος.

Η εκλογή της νέας ηγεσίας μπορεί να αποτελέσει όχι απλά μια νέα σελίδα, αλλά, κτίζοντας σιγά σιγά την επομένη μέρα, να δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα για την μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη,  ώστε να μπορέσει να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος.