Οι Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές στην 4η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση

Οι Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές στην 4η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση

Οι Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές  στην 4η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση

Tο Ορειβατικό Καταφύγιο «Ελατάκος» που βρίσκεται στους πρόποδες της «Κοιμωμένης των Αγράφων» είχε την τιμητική του για δύο ημέρες από 26-27 Σεπτέμβρη!  Αφορμή ήταν η 4η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση, που οργάνωσε ο  Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ).

Οι ορειβάτες, με την άφιξή τους στο καταφύγιο, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα άλλο, παράξενο ταξίδι. Το ταξίδι στους τόπους των γεύσεων! Πλούσια ποικιλία τοπικών προϊόντων  τα οποία συνοδεύτηκαν με τσίπουρο και κρασί, αποζημίωσαν τους επισκέπτες της ελατόφυτης περιοχής,  ενώ το λουκούμι και το «υποβρύχιο» με μέλι «γλύκαναν» τους κατάκοπους φίλους των βουνών. Έτσι στο ταξίδι των γεύσεων και της γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα προστέθηκαν κι άλλοι συνταξιδιώτες!

Το ταξίδι αυτό άρχισε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου του 2014, με την καταγραφή προϊόντων και γεύσεων που οργανώθηκε στην Καρδίτσα και στην Πλαζ Πεζούλας. Συνεχίστηκε στην Καρδίτσα, όπου στις 29 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά η εκδήλωση «Επισκέπτομαι τις Γεύσεις του Τόπου μου», με τη συμμετοχή επιχειρήσεων του Δικτύου Τροφίμων – Ποτών, παραγωγικών αγροτικών συνεταιρισμών και εκατοντάδων συμπολιτών μας. Κατόπιν, τη σκυτάλη πήρε η «Γιορτή πίτας» που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, για 13η φορά, στις 13 Ιουνίου στο Μασχολούρι Σοφάδων και ο Μεσενικόλας όπου στο πλαίσιο της εβδομάδας εκδηλώσεων «31η Γιορτή Κρασιού» οργανώθηκαν δύο παράλληλες ομάδες δράσεων: η γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων και η γνωριμία με τις γεύσεις των κρασιών που παράγονται από τα οινοποιεία του Νομού. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η γιορτή γεύσεων στον Παλαμά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τιτάνεια 2015» και περιελάμβανε την έκθεση προϊόντων που παράγονται από τοπικές   επιχειρήσεις και τη γευστική δοκιμή. Τέλος, στο πλαίσιο της «15ης Οικολογικής Γιορτής» παρουσιάστηκαν για μια ακόμη φορά οι τοπικές γεύσεις τόσο στους εκθέτες βιολογικών προϊόντων, όσο και σε όσους συμμετείχαν στις παράλληλες εκδηλώσεις της Γιορτής.

Οι δράσεις της «Γιορτής Γεύσεων» εντάσσονται στο πρόγραμμα Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» του Τοπικού Προγράμματος LEADER (Άξονας 4 του ΠΑΑ) στο οποίο συμμετέχει η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. μαζί με άλλες 20 Αναπτυξιακές Εταιρίες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας όπου υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της Μεσογειακής Διατροφής και ειδικότερα των γεύσεων και της γαστρονομικής κληρονομιάς του τόπου μας, στοιχεία άρρηκτα δεμένα με την αγροτική παραγωγή και τον πολιτισμό μας.

1