Επιστημονική εκδήλωση με θέμα HPV – λοίμωξη – καρκίνος τραχήλου μήτρας

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα HPV – λοίμωξη – καρκίνος τραχήλου μήτρας

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα HPV – λοίμωξη – καρκίνος τραχήλου μήτρας

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα HPV – λοίμωξη – καρκίνος τραχήλου μήτρας με ομιλήτρια τη Μαιευτήρα – γυναικολόγο κ. Αθηνά Παπανικολάου πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης σε συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Κουλοκτσής Σωτήρης ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με την εκκλησία στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς όφελος της κοινωνίας με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης όπως η σημερινή.Αναφέρθηκε επίσης στα πολλαπλά οφέλη της πρόληψης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και στο μεγάλο κοινωφελές έργο που επιτελεί η εκκλησία στην περιοχή μας.

FB_IMG_1444025300842

 

Η κ. Παπανικολάου Αθηνά στην ομιλία της ανέπτυξε: Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας αποτελεί το 2ο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού. Η συχνότητα της νόσου στα προηγμένα κράτη είναι 6-10/100.000 γυναίκες, με ετήσιο ρυθμό θανάτων 3/100.000. Το βασικό αίτιο καρκίνου του τραχήλου είναι η λοίμωξη με τον ιό HPV (ανθρώπινων θηλωμάτων) και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η HPV-λοίμωξη είναι πρόδρομη λοίμωξη για άνω των 95% των καρκίνων τραχήλου της μήτρας. Η συχνότητα εμφάνισης ογκογόνων στελεχών του ιού αρχίζει να αυξάνεται από την ηλικία των 20 ετών με αιχμή εμφάνισης τα 25-29 έτη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ενδοεπιθηλιακές (προκαρκινικές) βλάβες και ο διηθητικός καρκίνος στα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικά . Γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται περιοδικός έλεγχος με test-pap, το οποίο αποτελεί το βασικό μέτρο πρόληψης. Ένα άλλο μέτρο πρόληψης είναι η ανίχνευση του DNA του ιού (HPV-DNA test) ως μεθόδου screening στην αναγνώριση ασθενών αυξημένου κινδύνου για πρόκληση τραχηλικής νεοπλασίας. Τα τελευταία χρόνια (από το 2006) στη μάχη κατά του καρκίνου τραχήλου έχει μπει το εμβόλιο κατά του ιού HPV το οποίο προστατεύει έναντι του καρκίνου τραχήλου, 3 προκαρκινικών αλλοιώσεων (τραχηλικών, αιδοιϊκών, κολπικών), γεννητικών κονδυλωμάτων.