Μειωμένη η φετινή παραγωγή και προβλήματα ποιότητας για το βαμβάκι, με εκτιμήσεις...

Μειωμένη η φετινή παραγωγή και προβλήματα ποιότητας για το βαμβάκι, με εκτιμήσεις για τις τιμές παραγωγού να φτάνουν στα 45 λεπτά το κιλό

Μειωμένη η φετινή παραγωγή και προβλήματα ποιότητας για το βαμβάκι, με εκτιμήσεις για τις τιμές παραγωγού να φτάνουν στα 45 λεπτά το κιλό

Σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή βαμβακιού δημιούργησαν οι βροχές του Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή αναμένεται να παρουσιάσει μείωση σε σχέση με πέρσι (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό -30%). Σημαντικά προβλήματα όμως αναμένεται να υπάρξουν και στην ποιότητα του προϊόντος, ειδικότερα στις πρώιμες περιοχές της Θεσσαλίας και της νότιας Ελλάδας. Μικρότερα προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στα βαμβάκια της Βόρειας Ελλάδας. Οι εκτιμήσεις συνεταιρισμών και εκκοκκιστών αναφέρουν ότι φέτος οι τιμές αγοράς αναμένεται να ξεκινούν από τα 43 λεπτά το κιλό και να φτάσουν στα 45 λεπτά για το καλής ποιότητας προϊόν. Στα 45 λεπτά το κιλό αγοράζει και η Ένωση Τρικάλων.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Νίκος Σκοπιανός, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν φέτος ότι πανελλαδικά θα υπάρξει μια μείωση της παραγωγής (ποσοστό – 30%). Οι περιοχές της Θεσσαλίας και της νότιας Ελλάδας, που είναι πιο πρώιμες, θα έχουν πρόβλημα στην ποιότητα λόγω των βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου. Αντίθετα στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου η συγκομιδή ξεκινά αυτή την περίοδο, δεν αναμένεται να έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η ποιότητα από τις βροχοπτώσεις. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ξεκινούν από τα 43 λεπτά το κιλό. Αν διατηρηθούν οι καλές καιρικές συνθήκες η συγκομιδή στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος της εβδομάδας».

Ο κ. Γεώργιος Ανέστης, πρόεδρος στον Α.Σ. Λιβαδειάς «Αιχμέας» αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην συγκομιδή λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε τον Σεπτέμβριο. Στην περιοχή της Βοιωτίας τα προηγούμενα χρόνια η συγκομιδή του βαμβακιού ξεκινούσε από τις 20 Σεπτεμβρίου. Φέτος αυτές τις ημέρες ξεκινά η συγκομιδή. Η ζημιά ξεπερνά το 30% της παραγωγής. Έχουμε κάνει αναγγελίες ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και ελπίζω ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Επίσης οι βροχές αναμένεται να υποβαθμίσουν την ποιότητα της ίνας. Ο συνεταιρισμός δεν συγκεντρώνει βαμβάκι αλλά τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια της περιοχής ανακοίνωσαν τιμές παραγωγού στα 45 λεπτά το κιλό».

Για μειωμένη ποσότητα και υποβαθμισμένη ποιότητα κάνει λόγο ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, πρόεδρος της Ένωσης Τρικάλων. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «ακόμη βρισκόμαστε στις αρχές της συγκομιδής. Τις τελευταίες τρεις ημέρες που δεν έχουμε βροχοπτώσεις η συγκομιδή γίνεται με καλούς ρυθμούς. Φέτος έχουμε προβλήματα στην ποιότητα του βαμβακιού, που οφείλεται στις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου. Όμως έχουμε και μειωμένες αποδόσεις. Εκτιμώ ότι η φετινή παραγωγή θα παρουσιάσει μείωση στη Θεσσαλία η οποία θα ξεπεράσει το 30%. Στο σύσπορο οι τιμές παραγωγού που δίνει η Ένωση είναι στα 45 λεπτά το κιλό. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί στα 4 εκκοκκιστήρια της Ένωσης περίπου 2.500 τόνους βαμβακιού».

Ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, παραγωγός και Πρόεδρος του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι βροχές έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο βαμβάκι. Κάποιες ποικιλίες τις πέτυχε πάνω στο άνοιγμα. Από ότι ενημερώνομαι από συναδέλφους στα Φάρσαλα, ενώ οι παραγωγοί πήγαν στο Δήμο και ζήτησαν από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ να κάνει την αναγγελία ζημιάς, αυτό δεν έγινε. Κανονικά μετά τις 5 συνεχόμενες ημέρες βροχόπτωσης θα πρέπει να γίνεται αναγγελία ζημιάς. Αν πάντως κρατήσει ο καιρός θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή από τις 7 – 8 Οκτωβρίου. Όσον αφορά τις τιμές είναι ακόμα ανοιχτές».

Ο κ. Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, αναφέρει ότι «αυτή την στιγμή στη χώρα μας έχουμε μειωμένη παραγωγή στο χωράφι και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας λόγω καιρικών συνθηκών. Οι διεθνείς τιμές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Έχουν σταθεροποιηθεί αυτή την στιγμή στα 60 σεντς η λίμπρα αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα άνοδο ή πτώση των τιμών. Δυστυχώς φέτος οι τιμές αναμένεται να είναι αρκετά πιεσμένες».

Σταύρος Παϊσιάδης για το www.agrotypos.gr

ΠΗΓΗwww.agrotypos.gr
SHARE