Η Λαγκάρντ ζητά πρόσθετα μέτρα για ασφαλιστικό -«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Η Λαγκάρντ ζητά πρόσθετα μέτρα για ασφαλιστικό -«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Η Λαγκάρντ ζητά πρόσθετα μέτρα για ασφαλιστικό -«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Σαφή προειδοποίηση για μια ακόμη φορά έστειλε το ΔΝΤ μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος και την συμμετοχή του ταμείου σε νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα.

«Το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, η άποψη μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από το Περού, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Ταμείο θα επιθυμούσε να δει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από την παροχή νέων δανείων.

Καθιστώντας έτσι για μια ακόμη φορά ορατή την διαφωνία του ΔΝΤ με την ΕΕ αλλά και προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα, αν δεν προηγηθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οπως είπε μάλιστα η κα Λαγκάρντ «Η Ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση ο ESM θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της χώρας. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ θα έχει μόνο ρόλο παρατηρητή».

Οπως είπε η κα Λαγκάρντ «το Ταμείο είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η Κυβέρνηση της χώρας». Ωστόσο έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Στην βιωσιμότητα του Χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το Χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.
Με την Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συνάντηση την Κυριακή ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Λίμα του Περού.