Παραμένει αυτόνομος φορέας ο ΟΓΑ, αλλά ακριβαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές

Παραμένει αυτόνομος φορέας ο ΟΓΑ, αλλά ακριβαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές

Παραμένει αυτόνομος φορέας ο ΟΓΑ, αλλά ακριβαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές

Την παραμονή του ΟΓΑ ως αυτόνομου φορέα για την κύρια ασφάλιση των αγροτών επέλεξε η κυβέρνηση, αλλά ως αντιστάθμισμα στις υποχρεώσεις της έναντι του 3ου μνημονίου που υπέγραψε με τους δανειστές οι ασφαλιστικές εισφορές θα ακριβύνουν. Συγκεκριμένα, σε μια 5ετία τουλάχιστον, θα υπάρξει σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ, με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα.
Το θέμα ανέπτυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αργά το βράδυ της Τρίτης 6 Οκτωβρίου από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των συζητήσεων τω προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέροντας τα εξής: «Περιμένουμε σε αυτά και την δική σας συμβολή, τις δικές σας προτάσεις και ειδικά στο δυσκολότερο ζήτημα που είναι αυτό του ΟΓΑ. Ο ΟΓΑ, όπως και σεις αγαπητοί συνάδελφοι καλά γνωρίζετε δημιουργήθηκε το 1961 για να προστατεύσει μία ευάλωτη ομάδα, τους αγρότες. Από το 1998 έχει μετεξελιχθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης -700.000 είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι – και έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των αγροτών. Οι ιδιαιτερότητες του αγροτικού πληθυσμού είναι πολλές, με χαρακτηριστικότερη  την απασχόληση εκτός του συζύγου και της συζύγου και σε πολλές περιπτώσεις ενός, δύο ή και περισσοτέρων παιδιών. Και μόνο γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομος φορέας ασφάλισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με τις κατάλληλες βέβαια θεσμικές παρεμβάσεις, όπως: την σε βάθος χρόνου -5ετία τουλάχιστον- σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ, και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε, επίσης, για την άμβλυνση των επιπτώσεων των προαπαιτούμενων της δανειακής συμφωνίας που επιδεινώνουν τη θέση του αγροτικού κόσμου, τονίζοντας πως θα επιμείνει η κυβέρνηση σε αυτό κατά τη συζήτηση με τους εταίρους. Όπως είπε, «θα επιμένουμε», έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία: Πρώτον, τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση εσόδων – εξόδων εκτός των μικρών (μετά από προσδιορισμό) παραγωγών και δεύτερον, τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και διαφοροποιημένη μεταχείρισή του.

Δείτε περισσότερα εδώ

SHARE