Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει τις δράσεις για την πανευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει τις δράσεις για την πανευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει τις δράσεις για την πανευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς

Με πέντε απινιδωτές εξοπλίζει τα κτήριά της η Περιφέρεια Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός: «Χρέος μας να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που μπορούν να σώσουν ζωές»
Πρωτοστατεί στην προσπάθεια της εκμάθησης των βασικών και σωτήριων για τη ζωή δεξιοτήτων της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζοντας τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα με αφορμή την πανευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή αλλά και την ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς στις 16 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια προμηθεύεται με πέντε φορητούς απινιδωτές, έναν για κάθε κτήριο των υπηρεσιών της, προκειμένου με την κατάλληλη εκπαίδευση ανθρωπίνου δυναμικού, να δοθεί – εφόσον χρειαστεί – πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να σώζει ανθρώπινες ζωές.
Στο πλαίσιο των δράσεων που θα λάβουν χώρα σε όλη τη Θεσσαλία για την ερχόμενη εβδομάδα μέσα από τη συνεργασία πλειάδας φορέων, παρατέθηκε το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Στο περιθώριο αυτής μάλιστα, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίδειξη καρδιακής αναζωογόνησης από στελέχη της Ελληνικής Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.
Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα θα υποστούν εξωνοσοκομειακά καρδιακή ανακοπή. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε ,στο δρόμο, στη δουλειά, στην άθληση κ.λ.π. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν.
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από παραβρισκόμενους πολίτες αυξάνει έως τρεις φορές την επιβίωση. Σε χώρες με εξαιρετικά ποσοστά καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από περαστικούς τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν στο 40%.
Έτσι λοιπόν στόχος είναι να εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε μεγάλες μονάδες όπου εργάζονται πολλοί , σε γυμναστήρια ,σε ξενοδοχεία κ.λ.π.) και να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε στρατηγικά σημεία.
Στις δράσεις συνεργάζονται: Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ο ιατρικός σύλλογος Λάρισας, ο ιατρικός σύλλογος Καρδίτσας, οι δήμοι Τρικκαίων, Λαρισαίων, Βόλου, Καρδίτσας και Καλαμπάκας, το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο Βόλου, η σχολή ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φοιτητές ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Θεσσαλίας (HELMSIC).

d10528a
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας ενόψει τις 16ης Οκτωβρίου που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που μπορούν να σώσουν ζωές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες αλλά και να πω ότι εμείς ήδη ως Περιφέρεια προμηθευόμαστε πέντε απινιδωτές – μετά από αίτημα και του Συλλόγου Εργαζομένων – που θα έχουμε στα πέντε κτήρια μας που βρίσκονται και στο κέντρο της πόλης και μπορούν να σώσουν ζωές. Εκεί θα γίνει η εκπαίδευση, ούτως ώστε – αχρείαστα να είναι – αλλά όταν χρειαστούν, να μπορέσουν και να σώσουν ζωές.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας κ. Γιώργος Τσίγκας δήλωσε τα εξής: «Θέλω να τονίσω ότι η δράση της ερχόμενης εβδομάδας είναι ένα προϊόν ευρύτερης συνεργασίας πάρα πολλών φορέων. Είναι κοντά μας η α/θμια και β/θμια εκπαίδευση, το ΕΚΑΒ, η εταιρεία, το Πανεπιστήμιο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι δήμοι, και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας. Το σημαντικότερο βέβαια είναι αυτό που είπε και ο κ. Αγοραστός, ότι η Περιφέρεια πέραν από την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών θα προμηθευτεί και με απινιδωτές».

SHARE