ΚΟ Καρδίτσας ΚΚΕ: Περί Χρέους

ΚΟ Καρδίτσας ΚΚΕ: Περί Χρέους

ΚΟ Καρδίτσας ΚΚΕ: Περί Χρέους

Χαρές και πανηγύρια από τον πρωθυπουργό και τα διάφορα ΜΜΕ – φιλοκυβερνητικά και όχι μόνο – για τις αναφορές του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος, κατά την προχτεσινή κοινή παρουσία τους με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τι είπε ο Γάλλος Πρόεδρος; «Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και σε μια νέα οικονομική στήριξη. Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει τώρα σε μια συζήτηση για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό είναι μέρος της συνολικής απόφασης».

Η χαρά που δείχνουν για το θέμα και έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες  είναι βέβαια δικαιολογημένη, αφού η όποια βελτίωση στους όρους αποπληρωμής του κρατικού χρέους θα αξιοποιηθεί για την παραπέρα κρατική στήριξη της επενδυτικής του δραστηριότητας. Καθόλου τυχαία, ο ίδιος ο ΣΕΒ στο  δελτίο του που εξέδωσε σχετικά με το θέμα, με τίτλο «Να ξεμπερδεύουμε (στ” αλήθεια) με το παλιό» (!!!), ως μία από τις 8 προϋποθέσεις, για τη «σταθεροποίηση» και την «ανάπτυξη», προσδιορίζει το «να διαπραγματευθεί η χώρα με επιτυχία την ελάφρυνση του χρέους»…

Όλες αυτές οι χαρές και τα πανηγύρια από μέρους κυβέρνησης, τύπου και ΣΕΒ μας αφορά; Υπάρχει δηλαδή έστω και η υπόνοια,  ότι η όποια «ελάφρυνση» στην «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους θα σημάνει και την ανακούφιση μας, την ανακούφιση του λαού; όλο αυτό το πανηγύρι  είναι πέρα για πέρα κάλπικο. Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος το οποίο δε δημιούργησε και από το οποίο δεν ωφελήθηκε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, κι εδώ είναι ξεκάθαροι όχι μόνοι οι λεγόμενοι δανειστές, ο Ολάντ αλλά και οι έλληνες κυβερνώντες, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όρος και προϋπόθεση για την όποια «διευθέτηση» του χρέους είναι  η υλοποίηση του βάρβαρου μνημονίου, που όχι μόνο δεν ανακουφίζει το λαό, αλλά έρχεται να βαθύνει παραπέρα τη χρεοκοπία του.

Τι προβλέπει η νέα αντιλαϊκή συμφωνία, στην οποία αναφέρεται ο Ολάντ και την οποία διαφήμιζαν ο Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη επί τρεις μέρες στη Βουλή;

Προβλέπει ρητά πως δεν θα υπάρξει κανένα «κούρεμα» – ονομαστική διαγραφή του χρέους – και πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αποπληρωμή του. Η όλη συζήτηση αφορά ακριβώς στον τρόπο εξυπηρέτησής του, κατά βάση το ενδεχόμενο «άπλωμα» των δανειακών υποχρεώσεων σε περισσότερα χρόνια, το οποίο θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγινε και με το «κούρεμα» του PSI.

Επειδή όμως τίποτα δεν γίνεται τυχαία, καλό είναι να δούμε γιατί ακριβώς και από ποια κέντρα προωθείται όλη αυτή η ιστορία με το χρέος, με λίγα λόγια  ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου μπροστά στη Γερμανίδα καγκελάριο, η απόρρητη έκθεση του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον για την «καθοδήγηση» των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση και τη στάση της στα αντιλαϊκά της παζάρια με την Ευρωζώνη και ειδικά με τη Γερμανία, είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που ήταν ήδη γνωστό:

Η συζήτηση για το ελληνικό κρατικό χρέος και τα παζάρια με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που οδήγησαν στο νέο μνημόνιο, αποτέλεσαν και αποτελούν κομμάτι των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντός και εκτός Ευρωζώνης. Η ίδια η Γαλλία όπως και η Ιταλία έχουν πρόβλημα με τα υψηλά τους κρατικά χρέη, δυσκολεύονται εξαιτίας τους να στηρίξουν παραπέρα τα μονοπώλιά τους στον ανταγωνισμό τους με τα γερμανικά, ενώ οι ΗΠΑ μπαίνουν «σφήνα» σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, με κριτήριο την ενίσχυση της θέσης τους στη δική τους κόντρα με τη Γερμανία.

Κανέναν από όλους αυτούς δεν τον πήρε ο πόνος για τους λαούς και τα δεινά τους, ούτε φυσικά και την «αριστερούλικη» δική μας κυβέρνηση. ‘Άλλωστε στις χώρες τους όλοι μα όλοι τους εφαρμόζουν ανάλογα αντιλαϊκά μέτρα, γι” αυτό όλοι τους ζητούν την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων ότι «πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με την αξιολόγηση, για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», την οποία μάλιστα «ντύνουν» και με αναφορές περί «ευνοϊκής συγκυρίας», δεν πρέπει να περάσει. Βγαίνουν στο τοπικό τύπο θέλοντας να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να ντρέπονται (ποιος την έχασε την ντροπή για να την βρουν οι συγκεκριμένοι…) που σήκωσαν το χέρι τους και μας καταδίκασαν  σε αφανισμό, τα υποστηρίζουν.

Η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί κάθε καρδιτσιώτη και καρδιτσιώτισσα με την πάλη του να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική τους, να «ρίξει έξω» την αξιολόγηση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, να βάλει στο επίκεντρο τη συγκέντρωση δυνάμεων για την πραγματική ανατροπή!

Να κάνει το πρώτο βήμα συμμετέχοντας και αντιδρώντας έμπρακτα στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη.

SHARE