Tη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Tη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Tη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Tη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Με τη μορφή του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος Η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας και την κατάρτιση του Πολυνομοσχεδίου, με βασικό στόχο την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με τη μορφή του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος, προκειμένου να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση μέσα στη Βουλή

Χθες η κυβέρνηση παρουσίασε τα μέτρα που θα εξισσοροπήσουν τις επιπτώσεις απο τα μέτρα που φέρνει το Πολυνομοσχέδιο «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τηρουμένων των προθεσμιών, να μην επαναληφθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν κατά τη συζήτηση και ψήφιση προηγουμένων νομοθετημάτων». ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές.

Η Βουλή βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση με την συγκρότηση των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών με ταχείς διαδικασίες. Οι επιτροπές αναμένεται να εκλέξουν προεδρεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να αναλάβουν έργο. «Δεν είναι στις προθέσεις μας το ένα άρθρο», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κλείνοντας τα σενάρια που ήθελαν το πρώτο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα να φτάνει στη Βουλή με μια τέτοια μορφή.

Το πρώτο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων ισοδύναμα για ΦΠΑ 23% σε ιδιωτική εκπαίδευση, υπουργικές αποφάσεις για κατάργηση πρόωρων συντάξεων, αυτόματες κατασχέσεις για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο, πιο εύκολοι πλειστηριασμοί α” κατοικίας, συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ – Χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, αλλαγές σε ιδιοκτησιακό φαρμακείων (άνοιγμα και από μη φαρμακοποιούς) και σχέδιο εξυγίανσης ΟΑΣΑ Μάχη σε έξι άξονες ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, παράλληλα με αυτή του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας.

Οι εν λόγω άξονες είναι οι εξής:

* Τηλεοπτικές άδειες: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στη Βουλή, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει ενημερώσει τη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα εμπεριέχει και τη σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία γίνεται πάροχος ψηφιακού δικτύου.

* Συμβάσεις του Δημοσίου: Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των συμβάσεων του Δημοσίου – και όπως έχει ήδη δηλώσει στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα είναι η εξυγίανση του χώρου, ώστε να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες διαφάνειας και να προχωρήσουν έργα χρήσιμα για τον τόπο με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

* ΕΣΠΑ: Στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, τίθεται και η επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ, προκειμένου ως το τέλος του 2015 να έχουμε απορροφήσει περίπου 3,5 δις ευρώ. Τις απαιτούμενες δράσεις επιβλέπει ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

* Ανεργία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στο οποίο θα περιληφθούν και ειδικά σχέδια για τους ανέργους που είναι πάνω από 40-50 ετών. Η αναπληρώτρια υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έχει ενημερώσει στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ομάδες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

* Επισιτιστική κρίση: Το επόμενο διάστημα επεκτείνονται τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έχει ήδη δηλώσει ότι τα προγράμματα σίτισης θα επεκταθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη το χάρτη της φτώχειας μέσα από ηλεκτρονικές καταγραφές. Τα προγράμματα σίτισης θα προχωρήσουν και στα σχολεία – και όπως έχει δηλώσει η κ. Φωτίου, η κυβέρνηση θέλει το σχολικό γεύμα να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του νέου σχολείου.

* Καταπολέμηση λαθρεμπορίου: Πολύ κοντά σε υλοποίηση, βρίσκονται δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον καπνό. Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αντιμετώπισης της Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ολοκληρώνει το σχέδιο του πρώην υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη για την πάταξη της λαθρεμπορίας καπνού, και αναμένεται να ακολουθήσουν και αντίστοιχα σχέδια για τα καύσιμα και το αλκοόλ.