Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ με τα 48 προαπαιτούμενα

Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ με τα 48 προαπαιτούμενα

Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ με τα 48 προαπαιτούμενα

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τα 48 προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου. Στόχος είναι να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν έως τέλος του Οκτωβρίου, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλαγές στις 100 δόσεις, φόρο και στα ανείσπρακτα ενοίκια, σαρωτικές αλλαγές στις συνταξιοδοτικές διατάξεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα αφήσει ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο, και θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν εκτός σχεδίου οικόπεδα. Επίσης, οι κάτοικοι παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας,  θα δουν ξαφνικά τις επόμενες μέρες ότι πρέπει να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, επειδή αυτός θα επιβάλλεται πλέον και για τα σπίτια 100 ή 200 χρόνων που κληρονόμησαν, είτε έχουν διατηρηθεί ως μνημεία

Σαρωτικές αλλαγές περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο και για όσους εισπράττουν ενοίκια. Συγκεκριμένα θα υπάρξει αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 (που θα πληρωθεί φέτος δηλαδή) στο φόρο για τα ενοίκια. Επίσης, καταργείται η φοροαπαλλαγή για τα ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ κάποιοι πολίτες θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης (και μη εξαγοράσιμες ακόμη) για τις φορολογικές διαφορές μετά από έλεγχο της εφορίας.

Οσον αφορά στις 100 δόσεις, αυτές μειώνονται στις 60 από 90- 100 για τους μεγαλοοφειλέτες, παράλληλα ανεβαίνει και το ποσό της δόσης, ενώ από κόσκινο θα περνούν οι καταθέσεις. Επίσης, εκτός ρύθμισης βγαίνουν όσοι έχουν αφήσουν απλήρωτες δόσεις ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ τους δίνεται περιθώριο μόλις 30 ημερών για τη διευθέτησή τους από τρεις μήνες που ήταν πριν

Αναφορικά με τις συντάξεις, αυξάνεται άμεσα το όριο ηλικίας στους νέους συνταξιούχους, στα 67 έτη και μειώνονται οι πρόωρες συντάξεις. Επιπλέον καταργούνται όλοι οι έμμεσοι φόροι που καταβάλλονται υπέρ των συντάξεων.