12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της αρθρίτιδας

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της αρθρίτιδας

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της αρθρίτιδας

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.
Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.
H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο συνάνθρωποί μας που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό. Πρόκειται για ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική αρθρίτιδα, αλλά και η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Περίπου 100.000 ενήλικες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθροπάθειας, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και διόγκωση μικρών και μεγάλων αρθρώσεων καθώς επίσης και από πρωινή δυσκαμψία. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες. Περίπου 25.000 άτομα πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και γύρω στα 1.200 ελληνόπουλα πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τις ρευματοπάθειες είναι η σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ως επακόλουθο του καθημερινού πόνου των αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα; Οι ασθενείς αυτοί συχνά να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ ανάλογες δυσκολίες συναντούν ακόμη και όταν καταπιαστούν με απλές, καθημερινές δραστηριότητες.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών από ειδικό ρευματολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της εξέλιξής τους, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιου βαθμού αναπηρία.

Ψυχολογική στήριξη

Ψυχολογική στήριξη σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό, παρέχει τηλεφωνική γραμμή της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).
Η γραμμή είναι ανοικτή σε άτομα που μόλις έγινε η διάγνωση τους και στα μέλη των οικογενειών τους που θέλουν να ξέρουν πώς θα στηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό.
Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης είναι 210-8237302 και λειτουργεί καθημερινά από 10:00 έως 16:00 εκτός Σαββατοκύριακου. 

Καρπός--

SHARE