Απώλειες αξίας 2 τρισ. για τα ακίνητα στα χρόνια της κρίσης

Απώλειες αξίας 2 τρισ. για τα ακίνητα στα χρόνια της κρίσης

Απώλειες αξίας 2 τρισ. για τα ακίνητα στα χρόνια της κρίσης

Στο ύψος των 33 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται η αξία των ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, οικόπεδα), που είναι υποθηκευμένα έναντι κόκκινων δανείων των ιδιωτών και των επιχειρήσεων στις συστημικές τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στο πλαίσιο του συνεδρίου για την αγορά ακινήτων Prodexpo, ο επικεφαλής τoυ οίκου συμβούλων Alvarez & Marsal Μ. Κολιόπουλος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η συνολική αξία των ακινήτων που αποτελούν εχέγγυα τραπεζικών δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται σε 103 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, περίπου 33 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ακίνητα που έχουν υποθηκευτεί έναντι «κόκκινων» δανείων.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτά έχουν υποθηκευτεί σε πολύ υψηλότερες αξίες συγκριτικά με τις σημερινές, με κίνδυνο το εγχείρημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην αγορά ακινήτων, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος είναι ότι η όποια διαχείριση επιχειρηθεί για τα «κόκκινα» δάνεια θα έχει αντίκτυπο στην αξία της ακίνητης περιουσίας μέσα από την υπερπροσφορά ακινήτων.

Ταυτόχρονα, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κτηματαγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά το χθεσινό συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η αξία των συναλλαγών στην Ισπανία και την Ιρλανδία, δύο χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, διαμορφώθηκε σε 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Τα μεγέθη αυτά αποδίδονται στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αντίθετα, στην Ελλάδα το ύψος των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Αυτό όταν σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company, με βάση την διεθνή εμπειρία, το 50% – 60% των νέων επενδύσεων, συνολικής αξίας περίπου 150 δισ. ευρώ,  που έχει ανάγκη η Ελλάδα τα επόμενα 9 – 10 χρόνια, θα προέλθει από τα ακίνητα και τις κατασκευές.

Σημειώνεται πως με βάση στοιχεία που παρουσίασε σε ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE Atria και αντιπρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών Real Estate και Εταιρειών Ανάπτυξης Ακινήτων, η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από την αρχή της οικονομικής κρίσης από το 2008 μέχρι σήμερα έχει υποστεί απώλειες της τάξεως των 2 τρισ. ευρώ λόγω της μείωσης των τιμών όλων των κατηγοριών ακινήτων κατά 50%, αλλά και της ματαίωσης επενδύσεων που θα διεύρυνε την αξία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γκάνο, πρόεδρο του RICS Ελλάδος και Κύπρου, πλέον υπάρχει σημαντική ανισορροπία σε ό,τι αφορά τη φορολογία ακινήτων, καθώς φορολογούνται δυσανάλογα τόσο η κατοχή όσο και η μεταβίβαση ακινήτων, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές συνεχώς υποχωρούν. Έτσι, η φορολογική επιβάρυνση άγγιξε το 2,3% του ΑΕΠ κατά το 2014, ενώ στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί η επιβάρυνση και κατά το τρέχον έτος, όταν πριν από λίγα χρόνια, το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 1%.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, αυτήν την περίοδο η αγορά ακινήτων πλήττεται ακόμα περισσότερο από την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας, που έχουν δημιουργήσει οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το ζήτημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μνημονίου.

ΠΗΓΗportal.tee.gr
SHARE