Π. Παυλόπουλος: Αταλάνευτη η προσήλωση του λαού μας στη δημοκρατία και την...

Π. Παυλόπουλος: Αταλάνευτη η προσήλωση του λαού μας στη δημοκρατία και την ελευθερία

Π. Παυλόπουλος: Αταλάνευτη η προσήλωση του λαού μας στη δημοκρατία και την ελευθερία

Η αταλάντευτη προσήλωση του λαού μας στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, και η ενότητά μας, ενόψει των κάθε είδους προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος, είναι τα δυο κορυφαία μηνύματα, τα οποία περιέχει η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας.

Αυτό τόνισε κατά την αποψινή του ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήναςαπό τα στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το ιστορικό λοιπόν δίδαγμα, από την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944 και όσα επακολούθησαν» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τόσο για τον Λαό μας όσο και για τους πολιτικούς ταγούς του -συμπεριλαμβανομένου φυσικά του ομιλούντος, ή ακόμη και πρώτου υπεύθυνου- είναι σαφές: Και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, που μακάρι να μην γίνουν ακόμη δυσκολότεροι τα επόμενα χρόνια -τόσο για την Πατρίδα μας όσο και για την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, στην οποία ανήκουμε και πρέπει ν” ανήκουμε- το διπλό χρέος μας είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο: Να υπερασπισθούμε τον “Ανθρωπο, ως φορέα δημοκρατικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Να το πράξουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, απέναντι σ” όλες εκείνες τις προκλήσεις αμφισβήτησης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που ακόμη υπάρχουν. Και γίνονται μάλιστα τόσο περισσότερο επικίνδυνες, όσο κρύβονται κάτω από την λεοντή μιας δήθεν «ελευθερίας», η οποία ανοίγει το δρόμο σε κάθε μορφής τοξικό φονταμενταλισμό, ιδεολογικό, οικονομικό ή θρησκευτικό. Δοθέντος ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία έχουν ως πιο ύπουλο εχθρό τον φασισμό και τις κάθε μορφής ετεροχρονισμένες μεταλλάξεις του, που προσπαθούν να συγκαλύψουν το διαχρονικώς αποκρουστικό πρόσωπό του».