Σε ανοδικό κανάλι τα μαλακά σιτάρια

Σε ανοδικό κανάλι τα μαλακά σιτάρια

Σε ανοδικό κανάλι τα μαλακά σιτάρια

Στην ελληνική αγορά η εξαγωγή του σκληρού σίτου εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτη και οι ελπίδες όσων έχουν αποθέµατα είναι να ενεργοποιηθούν οι Ιταλοί προς τα τέλη του έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Εφόσον τα επόµενα σιτάρια των Καναδών είναι χαµηλά ποιοτικά µπορεί να σηµειωθεί στροφή της ζήτησης προς τις ευρωπαϊκές σοδειές. Στην τοπική µας αγορά οι µύλοι αγοράζουν στα 28 λεπτά το κιλό παραδοτέα και φαίνεται να είναι υπέρ καλυµµένοι, ενώ δεν αποκλείεται προσεχώς να ακουστούν λιγάκι χαµηλότερα επίπεδα.

Στη λίστα της Φότζια  οι τιµές εξακολουθούν να χάνουν κάθε εβδοµάδα από 5 ευρώ ο τόνος. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 290-295 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 60%) στα 285-290 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο, επίσης  είχαµε περιορισµένες απώλειες (-3 ευρώ ο τόνος), µε τις τιµές για τις εξαιρετικές ποιότητες να κυµαίνονται µεταξύ 301-306 ευρώ ο τόνος.

Στη Γαλλία σταθεροποιήθηκαν οι τιµές σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα στα 305 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι. Η συγκοµιδή του Καναδά πιέζει τις αγορές, όµως ότι τα θεµελιώδη µεγέθη του σκληρού είναι «στριµωγµένα», οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ζήτηση από βόρειο-αφρικάνικες χώρες.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο η πρόσφατη έκθεση περί µείωσης της παραγωγής των ΗΠΑ εξακολουθεί να ενισχύει τις τιµές µαλακού. Η αγορά βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι και δεν δείχνει να αλλάζει το κλίµα αφού δεν υπάρχουν για την ώρα αρνητικές ειδήσεις. Παράλληλα υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κερδοσκόπων που κλείνουν τις θέσεις τους πριν την νέα έκθεση προσφοράς – ζήτησης δηµητριακών. Είχαν επενδύσει στην πτώση, αλλά επειδή πλέον αναµένεται µείωση στις παραγωγές καλαµποκιού, σόγιας ίσως µεσοπρόθεσµα αυξηθούν οι τιµές. Η Γαλλία έλαβε δυναµική από το Σικάγο, µε αποτέλεσµα  τα συµβολαία ∆εκεµβρίου ‘15 να ενισχυθούν, φτάνοντας τα 178,50 ευρώ/τόνος. Σε πρόσφατους διαγωνισµούς εξακολουθούν οι σοδειές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα να είναι ανταγωνιστικότερες.