Τρ. Αλεξιάδης: Αμετάβλητος παραμένει ο φόρος στα ενοίκια

Τρ. Αλεξιάδης: Αμετάβλητος παραμένει ο φόρος στα ενοίκια

Την απόσυρση της διάταξης για την αυξημένη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ως εκ τούτου παραμένουν σε ισχύ οι παλαιοί συντελεστές. Επίσης, διευκρίνισε ότι τα ανείσπρακτα ενοίκια, που δεν θα παραχωρούνται πλέον στο Δημόσιο, δεν θα φορολογούνται, όσο παραμένουν ανείσπρακτα. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης των τριών Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, κατά την οποία η κυβέρνηση δέχθηκε τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε να παγώσει η συζήτηση στις Επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο, ως προς τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 2 αφού προηγουμένως, κατά την ομιλία του, είχε προαναγγείλει αλλαγές, όπου απαιτηθούν.Έτσι, μετά και την απόσυρση της παραγράφου 6 του άρθρου 2, δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση οι Σύλλογοι Γονέων και οι διαχειριστές πολυκατοικιών.

Ως προς το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως καταργείται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. «Το ότι σταματά η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων δεν σημαίνει ότι φορολογούνται, αλλά ψάχνουμε να βρούμε με ποια διάταξη θα φορολογηθεί», σημείωσε.

Εφόσον προκύψει λύση για αυτό το θέμα από τη συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, αν ωστόσο δεν καταλήξει το θέμα, θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Ο αρμόδιος υπουργός, δήλωσε ότι ήταν απολύτως αναγκαία η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν θα μπει συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθόρισε ως μία από τις πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου την ορθολογικοποίηση των προστίμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι τόσο βεβαρημένος ώστε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν 11.500 υποθέσεις μέχρι τέλος του έτους.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να σταματήσει η «καταστροφολογία» που αναπτύσσουν περί «φοροκαταιγίδας», σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευτυχισμένη από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αλλά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει και πως περιμένει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE