Στην Αθήνα οι θεσμοί την Τρίτη – Επί τάπητος η εφαρμογή του...

Στην Αθήνα οι θεσμοί την Τρίτη – Επί τάπητος η εφαρμογή του προγράμματος

Την Τρίτη ξεκινά η αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου.

Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ, Νικόλα Τζιαμαριόλι και Ντέλια Βελκουλεσκου επιστρέφουν στην Αθήνα και σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ανίκα Μπραιτχαρτ, οι επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει από την Τετάρτη και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης οι δυο πλευρές:

-θα αποτιμήσουν την κατάσταση εφαρμογής του μνημονίου

-θα συζητηθούν τα «μέτωπα» του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων όπως το μεσοπρόθεσμο, το εργασιακό, η αναμόρφωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, οι τράπεζες & τα κόκκινα δάνεια με την ελληνική πλευρά επιδιώκει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθάρισε όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ότι η αντιμετ΄πιση του θέματος θα γίνει με κριτήρια εισοδηματικά αλλά και συνολικής περιουσίας με στόχο η πρώτη κατοικία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχθεί.

«Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία», ξεκαθάρισε η κ. Γεροβασίλη.

Πάντως μια πρώτη αποτίμηση για το τι έχει γίνει έως τώρα αναμένεται να γίνει από τους θεσμούς στην τηλεδιάσκεψη των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την Τετάρτη προκειμένου να αποφασιστεί ο χρόνος εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή μπορεί να καλύπτεται μέρος των 48 προαπαιτουμένων, ωστόσο ακόμα υπάρχει μια σειρά υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που ακόμα δεν έχουν εκδοθεί και συμπληρώνουν την πρώτη λίστα όπως ο κώδικας για τα κόκκινα δάνεια, η πράξη για την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΓΓ Εσόδων.

Στις εκρεμμότητες περιλαμβάνονται:

-η απόφαση για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η οποία αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας
το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (όροι και ο ρόλος ΤΧΣ)

-ο τρόπος μείωσης της δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%.

-η φορολογηση των ενοικίων.

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο το οποίο έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν αποκλείεται να τεθούν και οι νεότερες προβλέψεις για την ύφεση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εφέτος θα κυμανθεί χαμηλότερα από 1,5% έναντι 2,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.