Ν. Φίλης: Κλιμακωτά η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ν. Φίλης: Κλιμακωτά η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ν. Φίλης: Κλιμακωτά η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τον υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας η εκπομπή ΕΡΤ FOCUS με τον Πάνο Χαρίτο. Ο κ. Φίλης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η εκπομπή ξεκίνησε με σύνδεση με τους Αρκιούς Δωδεκανήσου όπου ο δάσκαλος που διδάσκει 2 μαθητές, Τάσος Ζιάσκας και βρίσκεται στο νησί τα τελευταία 7 χρόνια ως αναπληρωτής , ζήτησε να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και να μην συνεχιστεί το καθεστώς με τους αναπληρωτές.

Ο υπουργός μίλησε για «μια περίπτωση που δεν αφορά μόνον σε αυτόν το δάσκαλο», κάνοντας λόγο για πολλές αιτίες, μεταξύ των οποίων και ο κοινωνικός ρόλος του δάσκαλου που δεν αναγνωρίζεται.

Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «σήμα» των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία 10 χρόνια, τονίζοντας ότι είναι καθήκον της πολιτείας , ξεκινώντας τις προσλήψεις από την επόμενη χρονιά, να αρχίσει από την Παιδεία και την υγεία και αυτό, όπως είπε, «αποτελεί κυβερνητική δέσμευση».

Ο κ.Φίλης είπε ότι «από το σχολικό έτος 2016-2017 θα σπάσει η ιστορία της αδιοριστίας με το μικτό σύστημα υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ».

Όπως επεσήμανε, το σχετικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού σε έναν ευρύ διάλογο και τόνισε ότι από την πρώτη σχολική ημέρα φέτος, έχουν γίνει προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, κυρίως στα ειδικής αγωγής, όπου φέτος έγιναν επιπλέον 1000 προσλήψεις σε σχέση με πέρυσι, «αλλά δεν αρκούν». Υποσχέθηκε ότι το θέμα είναι προτεραιότητα και θα λυθεί.

Φέτος παίρνουμε 2000 με 2500 αναπληρωτές σε σχέση με πέρυσι, είπε ο κ.Φιλης, καθώς όπως υπογράμμισε ότι με την « ανοχή» της ΕΕ, αξιοποιούμε κονδύλια του ΕΣΠΑ, για να καλύψουμε κενά του τακτικού προϋπολογισμού, αλλιώς τα σχολεία θα είχαν κλείσει.

«Το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα το αλλάξουμε με ορίζοντα 4ετιας», τόνισε.

Στο ερώτημα γιατί δεν έγιναν οι προσλήψεις, ο κ.Φίλης είπε ότι οι συνθήκες σκληρής διαπραγμάτευσης και καταναγκασμού δεν το επέτρεψαν και το 3ο μνημόνιο έχει τους περιορισμούς του αλλά δεν ισχύουν τα όσα περιέχει για τις προσλήψεις 10 προς 1.

Για το πότε θα γίνουν οι προσλήψεις, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και πιθανόν να υπάρχουν ορισμένες δυσλειτουργίες, σε κάποια σχολεία, και τα όποια κενά υπάρχουν θα αντιμετωπίζονται «συν τω χρόνω».

Για το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είπε ότι «πρέπει να κρίνουμε τον εκπαιδευτικό αφού κρίνουμε το ταλέντο και την προσφορά του καθώς και ότι χρειάζεται μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση του σχολείου. Όλα αυτά να γίνουν αντικείμενο ενός κοινωνικού διαλόγου και πρέπει να κουβεντιάσουμε για τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου»

Για το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι η επιβολή – αδιακρίτως – ΦΠΑ στο 23% απομακρύνει την ελληνική από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, και είναι άδικη.

«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε την ελληνική οικογένεια που στέλνει τα παιδιά της στα ιδιωτικά σχολεία. Το 23% στη μέση της σχολικής χρονιάς θα προκαλέσει προβλήματα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να λειάνουμε αυτό το μέτρο που θα γίνει κλιμακωτά», είπε ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι «υπερασπίζομαι το δημόσιο σχολείο. Το ιδιωτικό σχολείο καλύπτει πολλές απαιτήσεις
ορισμένων ευπόρων για τα κενά που έχουν για τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο και δεν είναι σουπερ μάρκετ. Ο έλεγχος τους θα περάσει με νόμο από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παιδείας. Θα υπάρξουν και άλλοι έλεγχοι για την μαύρη εργασία, όπως πχ στα φροντιστήρια».