Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα

Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα

Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού που καθορίζει την ανθρώπινη υγεία Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύνατο, τότε γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες, πιο σοβαρές καταστάσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αποφύγουμε ή έστω να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης μίας γρίπης. Σε αυτή την μάχη, τα σημαντικότερα όπλα μας είναι η κατάλληλη διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την ανοσοποιητική δραστηριότητα είναι η ενεργειακή πρόσληψη. Άτομα που βρίσκονται σε υποθρεψία, όπως αυτά που ακολουθούν διαιτολόγια πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας (<1100 θερμίδες) με σκοπό το γρήγορο και εντυπωσιακό αδυνάτισμα , παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων και γρίπης. Αυτός λοιπόν είναι ένας καλός λόγος για να αποφύγουν πιθανές ταλαιπωρίες επιλέγοντας καταλληλο ατομικό διατροφικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον επιστήμονα διαιτολόγο, το οποίο θα τους παρέχει το επίπεδο των θερμίδων που είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της υγείας τους.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται άτομα παχύσαρκα με πολύ υψηλή θερμιδική πρόσληψη. Η παχυσαρκία έχει συσχετισθεί με αυξημένο ρυθμό εμφάνισης γρίπης και ιώσεων Και αυτή η διατροφική κατάσταση δυσχεραίνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος με αποτέλεσμα να τους κάνει ευάλωτους σε ιώσεις. Το ποσό του προσλαμβανόμενου λίπους επίσης φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση γρίπης. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος καταπιέζουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Η μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους βελτιώνει την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας την δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, δηλαδή των λευκοκυττάρων που καταστρέφουν τα βακτήρια «εισβολείς».Δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα που παίζει ρόλο, αλλά και το είδος των λιπαρών οξέων.

Επιμέρους θρεπτικά συστατικά που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην μάχη ενάντια στις ιώσεις είναι οι βιταμίνες C, E και β- καροτένιο (η πρόδρομη ουσία για τον σχηματισμό της βιταμίνης Α στον οργανισμό). Η επαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών βοηθά στον αυξημένο σχηματισμό λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνης, μίας πρωτεΐνης που αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Πιο συγκεκριμένα η βιταμίνη C βοηθάει στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό και συντελεί στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας. Διαιτολόγιο που περιέχει 5-6 μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C και β- καροτένιο. Η ημερήσια ποσότητα είναι καλύτερα να λαμβάνεται σε δύο ή τρεις δόσεις, επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.

Ο ψευδάργυρος παίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και υποστηρίζει την φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η πρόσληψή του είναι συνήθως μειωμένη στους ηλικιωμένους, ενώ η ανεπάρκεια του έχει συσχετισθεί με διαταραχές γεύσης, μείωση των πολύ ουσιωδών Τ-λεμφοκυττάρων και πτωχή επούλωση των τραυμάτων. Επιπλέον, πολλά φάρμακα επηρεάζουν την απορρόφηση ψευδαργύρου και επιτείνουν το πρόβλημα, όπως τα καθαρτικά και τα διουρητικά.

Γυμναστική

Το δεύτερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την ισχυροποίηση του οργανισμού μας είναι η τακτική άσκηση. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν αρνητική συσχέτιση της τακτικής σωματικής άσκησης και της εμφάνισης γρίπης. Καθημερινό περπάτημα 20 – 30 λεπτών είναι αρκετό για την θωράκιση του οργανισμού μας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού η πολύ έντονη άσκηση κυρίως σε άτομα αγύμναστα οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα αποδυναμώνοντας τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, όλοι μας θα πρέπει να ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες :

  • Να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή επαρκής σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία
  • Να ασκούμαστε τουλάχιστον 2-3 φορές εβδομαδιαίως.
  • Να πίνουμε αρκετό νερό και φυσικούς χυμούς.
  • Να ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Καθημερινός ύπνος 7-9 ώρες είναι αρκετός για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
  • Να διατηρούμε το ιδανικό σωματικό μας βάρος

Διατροφή

SHARE
Η Αθηνά Παπαθανασίου είναι ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος µε ειδίκευση στην Κλινική ∆ιατροφή. Αποφοίτησε το 2006 από το Τµήµα Επιστήµης ∆ιαιτολογίας – ∆ιατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε µε τα διαιτολογικά τµήµατα 5 νοσοκοµείων της Αττικής: Τζάνειο, Σισµανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, Λαϊκό. Έχει συµµετάσχει σε πληθώρα επιστηµονικών συνεδρίων υγείας, διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας κ.α. ενώ και η ίδια έχει διατελέσει οµιλήτρια σε ηµερίδες σε σχολεία, σε συλλόγους και πολυµαθησιακούς χώρους. Επιπλέον έχει γράψει άρθρα σε θεσσαλικές εφημερίδες. Διατελεί µέλος του Πανελληνίου Συλλόγου ∆ιαιτολόγων ∆ιατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύµατος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.). Από το 2006 μέχρι σήμερα διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Καρδίτσα.