Σφοδρές αντιδράσεις ιδιοκτητών και κομμάτων για τον ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Σφοδρές αντιδράσεις ιδιοκτητών και κομμάτων για τον ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Σφοδρές αντιδράσεις ιδιοκτητών και κομμάτων για τον ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Την οξύτατη αντίδραση των εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ «τριών ταχυτήτων» στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι σχολάρχες θα απαντήσουν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ενώ οι γονείς μαθητών ιδιωτικών σχολείων χαρακτηρίζουν άδικο το μέτρο και πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Στην εκπαίδευση ο μόνος ΦΠΑ που χωρά είναι το 0%, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και όπως είναι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και σε ολόκληρο τον κόσμο εκτός από το Μπαγκλαντές», δήλωσε στην «Η» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εμπαιγμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς θα έχουν την ίδια αδυναμία να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους έστω κι αν η νέα απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει ΦΠΑ 13% από 23% που ήταν αρχικώς. «Θα μπλοκάρουμε τον νόμο δια της δικαστικής οδού. Αρχικώς, θα προσφύγουμε στα ελληνικά δικαστήρια και στη συνέχεια στην Κομισιόν, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού», τόνισε ο κ. Κυραϊλίδης.

Εν τω μεταξύ, σε μαζική συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα (18:00) έξω από τη Λεόντειο Σχολή Πατησίων καλεί τους γονείς η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας. «Το μέτρο είναι άδικο για τα παιδιά μας γιατί θέτει οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση στην Παιδεία, αλλά και για εμάς που είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και αυστηρά φορολογούμενοι γονείς», αναφέρει.

Κόμματα
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ν.Δ., λέγοντας ότι «προεκλογικά μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις για να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού». Όπως ανέφερε η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση «επιβάλλει, για πρώτη φορά, ένα φόρο που -όπως αποκαλύπτει ο Π. Μοσκοβισί- είναι δικής της έμπνευσης. Ένα φόρο που -όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας- είναι λάθος. Ένα φόρο που θα πλήξει σοβαρά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα φέρει επιπλέον ανεργία και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ιδιωτική, αλλά και τη δημόσια εκπαίδευση».

Σκληρή κριτική άσκησε και το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξάνει το μηδενικό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και φορτώνει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, που προσπαθεί μέσω της παραπαιδείας να καλύψει τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου».

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE