Ο Ολάντ στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή: Επίσκεψη συμβολισμού και...

Ο Ολάντ στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή: Επίσκεψη συμβολισμού και ουσίας

Ο Ολάντ στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή: Επίσκεψη συμβολισμού και ουσίας

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή στην Αθήνα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποδεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Δυόμιση χιλιάδες αστυνομικοί θα λάβουν μέρος στα έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι η Ελλάδα υποδέχεται τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μία επίσκεψη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και ουσίας. Και τονίζει ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου επιβεβαιώνει την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Μία σχέση η οποία εδραιώθηκε στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους μας στην ΕΕ και αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθημερινά. Αλλά αυτή η ειδική σχέση, εκτός από πολιτική, είναι και πολιτισμική. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό πεδίο.

Και προσθέτει:

Είναι εύλογο ότι στο περιθώριο της συζήτησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθούν ζητήματα της συγκυρίας σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που αποτελούν παράλληλες διαδικασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2015.

Και καταλήγει στη δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος: Θα εστιάσουν επίσης στη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως και στην προώθηση αμοιβαία επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες παράλληλα θα επιταχύνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Υπογραφή Ελληνογαλλικής διακήρυξης

Η ατζέντα της επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς.

Η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον Φρ. Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

  • Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
  • Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
  • Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
  • Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου, ο Γάλλος Πρόεδρος  Φρανσουά Ολάντ και τα μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας που θα τον συνοδεύουν, θα αφιχθούν στις 16:50 στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Αμέσως μετά την υποδοχή από τον Πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν με προορισμό το Μνημείο του “Αγνωστου Στρατιώτη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ θα τους υποδεχθεί ο Υπουργός Εθνικής “Αμυνας, κ. Πάνος Καμμένος.

Μετά το πέρας της τελετής κατάθεσης στεφάνου ο κ. Ολάντ και η επίσημη αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στς 17:45 θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει κατ” ιδίαν ημίωρη συνάντηση των δυο Προέδρων στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, και στη συνέχεια τελετή παρασημοφόρησης του Γάλλου Προέδρου Ολάντ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:00 το βράδυ.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκινά στις 08:30 το πρωί με την αναχώρηση του Προέδρου Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλία, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.

Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ” ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων θα παραχωρηθεί Κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η επίσημη αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν στις 11:55 για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ.Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 16:00 αναμένεται η αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών «Κοραλλία», όπου θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός στην Αθήνα, πριν από την μετάβασή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ” όπου θα αναχωρήσει με ειδική πτήση για το Παρίσι στις 19:00.

Τα μέτρα ασφαλείας

Από το μεσημέρι της Πέμπτης θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ασφαλείας για την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Τα μέτρα της Αστυνομίας θα είναι δρακόντεια και θα πάρουν μέρος συνολικά 2500 αστυνομικοί, ένστολοι και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά.

Στους δρόμους και στις περιοχές που θα κινηθεί ο Γάλλος πρόεδρος και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν , θα γίνονται διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Σε διάφορα σημεία της διαδρομής που θα κινείται η πομπή θα υπάρχουν ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ. Από αέρος θα εποπτεύουν τις μετακινήσεις του κ. Ολάντ και τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο Κοινοβούλιο όπου το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE