Ωράριο λειτουργίας της μουσικής-Ένα χρόνιο πρόβλημα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ωράριο λειτουργίας της μουσικής-Ένα χρόνιο πρόβλημα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός του κλεισίματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος το περασμένο σάβατο για παραβίαση του ωραρίου μουσικής , τα καταστήματα αδειάσανε, κλείσανε και κεντρικά σημεία της πόλης ξαφνικά γεμίσανε από κόσμο , όλοι τους έκπληκτοι για αυτό που συνέβη , ενώ λίγοι δεν ήταν αυτοί που προτίμησαν να συνεχίσουν την διασκεδασή τους σε πόλεις των όμορων νομών.

Το θέμα δεν είναι σημερινό, καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία ορίζει πολύ αυστηρά πλαίσια στις ώρες λειτουργίας της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3/1996 Αστυνομική Διάταξη «Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας» (ΦΕΚ 15/τ.Β΄/12-01-1996) ορίζεται μεταξύ άλλων ότι «α) για την χειμερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου, τη λειτουργία της μουσικής μέχρι την 22.00΄ώρα και β) για τη θερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Απριλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου τη λειτουργία της μουσικής μέχρι την 23.00΄ώρα, καθώς και την απαγόρευση της μουσικής κατά της μεσημβρινές ώρες από την 15.00΄έως την 17.30΄».

Η παραπάνω Αστυνομική διάταξη ωστόσο περιλαμβάνει και την εξής παράγραφο: «Η ανωτέρω άδεια χορηγείται μέχρι την 22.00΄ώρα τη χειμερινή περίοδο και την 23.00΄τη θερινή και μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι και την 02.00΄ώρα π.μ. και για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι και την 03.00΄ ώρα π.μ., υπό την προϋπόθεση ότι δε διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων». Με άλλα λόγια δίνεται η δυνατότητα παράτασης του ωραρίου, με την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλεί τους περίοικους.

Ενώ όσο αφορά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων ,σύμφωνα με την υπ.αρ. 1011/22/28-ε΄ Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1334/Β στις 3 Ιουλίου 2009, με την οποία τροποποιήθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 1 της υπ” αριθμ. 1011/22/ 19-ιβ” από 26.9.1994 , τα χρονικά όρια λειτουργίας των κέντρων διασκεδάσεως, των μπαρ, των λεσχών και των καφετεριών καθορίζονται ως ακολούθως :
α. Τις ημέρες Κυριακή έως και Πέμπτη μέχρι την 04.30 ώρα της επόμενης ημέρας για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαΐου και μέχρι την 05.00 ώρα της επόμενης ημέρας για την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Δεν επιτρέπεται η επαναλειτουργία αυτών πριν από την 06.00 ώρα.
β. Χωρίς χρονικό περιορισμό τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο, τις παραμονές των επίσημων αργιών, την Τσικνοπέμπτη, την παραμονή και την ημέρα της εορτής του τοπικού πολιούχου Αγίου όταν ισχύει και τοπική αργία, καθώς και κατά τη διάρκεια τοπικών, θρησκευτικών ή άλλων λαϊκών πανηγύρεων.
Με άλλα λόγια ένα κατάστημα π.χ. το Σάβατο μπορεί να λειτουργεί χωρις χρονικό περιορισμό ,μουσική όμως μπορεί να παίζει μέχρι τις 22.00μμ , ενώ αν πληρεί τις προυποθέσεις , δηλαδή δεν ενοχλεί τους περιοικούς μπορεί να κάνει χρήση της μουσικής μέχρι τις 3.00πμ.Αυτό απο μόνο του αποτελεί τροχοπέδη στην λειτουργία των καταστημάτων,γιατί η λειτουργία τους είναι ως εννοια ταυτόσημη με τη χρήση μουσικής.Και εδώ είναι η μεγάλη αντίφαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.Με ποια λογική ένα κατάστημα που δεν ενοχλεί τους περιοικούς με την μουσική και ενω μπορεί να λειτουργεί χωρις χρονικό περιορισμό , να αναγκάζεται να σταματάει την μουσική , στην ουσία διώχνει τους πελάτες και βάζει λουκέτο γιατί απ’οτι γνωρίζουμε η σιωπή δεν ειναι διασκέδαση.

Κατά συνέπεια η ρύθμιση των προαναφερόμενων υπουργικών αποφάσεων πού προβλέπουν την δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων αυτών μέχρι την 05.00’ πρωινή ώρα τις καθημερινές και ελευθερα τα Σαββατοκύριακα , αν και κινούνται στην ορθή κατεύθυνση , καθίσταται ουσιαστικά άνευ αντικειμένου διότι τα εν λόγω καταστήματα , δεν δικαιούνται παρά ταύτα να αναπαράγουν μουσική ούτε και σε χαμηλή ένταση κατά την νόμιμη διάρκεια της λειτουργίας τους.Ποιά λοιπόν η σκοπιμότητα της λειτουργίας τους μέχρι πρωίας εάν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μέχρι την ίδια ώρα.

Όλα αυτά βέβαια για τα καταστήματα που με την λειτουργία τους σέβονται τους ίδιους, τους πελατες τους , τους συναδέρφους τους και τους κατοίκους.

Παππάς Χρήστος
Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν.

SHARE