Τοποθέτηση της κ. Χρυσούλας Κατσαβριάς – Σιωροπούλου για το νομοσχέδιο που αφορά...

Τοποθέτηση της κ. Χρυσούλας Κατσαβριάς – Σιωροπούλου για το νομοσχέδιο που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Τοποθέτηση της κ. Χρυσούλας Κατσαβριάς – Σιωροπούλου για το νομοσχέδιο που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Η βουλευτής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση λέγοντας ότι έχουμε:

«Ένα δημόσιο αγαθό, τις συχνότητες.

Μια δημόσια ραδιοτηλεόραση, την ΕΡΤ, κακοπαθημένη αλλά ευτυχώς επαναλειτουργούσα.

Ένα μονοπώλιο, πάροχο συχνοτήτων  την DIGEA, που είναι συνεταιρισμός των σημερινών καναλιών.

Έχουμε επίσης, πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν 26 ολόκληρα χρόνια με προσωρινή άδεια.  Που καταλαμβάνουν και εκμεταλλεύονται τις συχνότητες χωρίς να πληρώνουν τίποτε στο δημόσιο. Που είναι βουτηγμένοι στα χρέη – τα οποία όμως πληρώνει ο λαός. Που αποτελούν τη μία κορυφή του τριγώνου της διαπλοκής. Που, ως προς το περιεχόμενο του προγράμματός τους, λειτουργούν πολύ συχνά, αυθαίρετα.

Ακόμη, έχουμε εποπτικούς μηχανισμούς, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κουτσουρεμένους, άνευρους, αναποτελεσματικούς και κάποιες φορές, προσαρμοστικούς στις επιθυμίες  των συμφερόντων.

Επιπλέον έχουμε μια πολιτεία ύποπτα αδύναμη, να συγκροτήσει ένα πλαίσιο με κανόνες και διαφάνεια και να ρυθμίσει  έναν χώρο με προφανή διασύνδεση με την πληροφορία,  τη γνώση, τον πολιτισμό, την αισθητική, την οικονομία. Εν τέλει με την ίδια τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, έχουμε ένα τεχνολογικό περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο, αλλά και μια κοινωνία καταπονημένη και εξουθενωμένη από την κακοποίηση της πληροφορίας, της αισθητικής και από το γεγονός ότι πάντα καλούνται οι πολλοί, οι αδύναμοι,  να πληρώσουν τα σπασμένα».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπούν κανόνες και να ρυθμιστεί, επιτέλους ,το τηλεοπτικό τοπίο και τόνισε ότι στο νομοσχέδιο αυτό συγκρούονται δύο αντιλήψεις.

Η αντίληψη, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κυρίως, ότι η τηλεόραση είναι εμπορικό προϊόν, η οποία ευθύνεται για τη σκόπιμη έλλειψη ρύθμισης και τη διαπλοκή.

Και η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η τηλεόραση είναι πολιτιστικό προϊόν, το οποίο συνδέεται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία. Η αντίληψη αυτή επιβάλλει αυτονόητα τον κοινωνικό έλεγχο και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού χώρου.

Η κ. Κατσαβριά κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς όπως είπε: «είναι μια ευκαιρία να συνταχθεί με την κοινωνία».

Δήλωσε επίσης,  ότι η ίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτελούν το δημοκρατικό τους καθήκον καθώς η ρύθμιση του τηλεοπτικού χώρου «αποτελεί απαίτηση της κοινωνίαςκαι προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.