Τσακαλώτος: «Μεγάλο αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Τσακαλώτος: «Μεγάλο αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Τσακαλώτος: «Μεγάλο αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

«Εχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα , ωστόσο, ένα θέμα είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα – δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χάσμα μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης όσων αφορά τα κριτήρια ένταξης στο νόμο Κατσέλη παραμένει ενώ διαφωνίες υπάρχουν και τη διάρκεια που θα έχει ο νόμος. Τα «κόκκινα δάνεια» είναι στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων ενώ εν ευθέτω χρόνο θα συζητηθεί και το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρίσκετο και ο Γιώργος Χουλιαράκης, οι δύο πλευρές εντόπισαν και μια διάσταση απόψεων σε φορολογικά θέματα αλλά και τα ενεργειακά.

Ειδικότερα, το κείμενο της συνομιλίας Τσακαλώτου – δημοσιογράφων έχει ως εξής:

Ολοκληρώσαμε σήμερα με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι;

– Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα – δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

Δημοσιογράφος: Τι πρόβλημα υπάρχει με το θέμα του ν. Κατσέλη;

– Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’Α αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση…
– Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά…

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα;
– Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει.

Δημοσιογράφος: Για την άλλη εβδομάδα είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης ή όχι;
– Δεν το ξέρω.

Δημοσιογράφος: Για τον ΦΠΑ τα βρήκατε;
– Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.

SHARE