Αύξηση ασφαλίστρων και συμψηφισμός χρεών προς ΟΓΑ με γεωργικές επιδοτήσεις

Αύξηση ασφαλίστρων και συμψηφισμός χρεών προς ΟΓΑ με γεωργικές επιδοτήσεις

Αύξηση ασφαλίστρων και συμψηφισμός χρεών προς ΟΓΑ με γεωργικές επιδοτήσεις

Στο τραπέζι των συζητήσεων για το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών των ασφαλισμένων προς τον ΟΓΑ με τις άμεσες ενισχύσεις που δικαιούνται να λάβουν, παράλληλα με την αύξηση των ασφαλίστρων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το υπ. Εργασίας προκειμένου να κλείσει το πακέτο εξοικονόμησης 3,5 δισ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό από φέτος μέχρι και το 2018, επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, μειώσεις έως 20% των βασικών συντάξεων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, παράλληλα με των επικουρικών συντάξεων κατά 5%, διπλασιασμό των ασφαλίστρων στον ΟΓΑ και μείωση των ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΑΕΕ, καθώς επικρατεί το σενάριο των τριών ταμείων από το πόρισμα της «επιτροπής σοφών».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το ποσοστό αναπλήρωσης δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 60% για τις κύριες και κάτω από 15% για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ το βασικό χρηματοδοτικό πρόβλημα του Συνταξιοδοτικού εντοπίζεται στον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΝΑΤ τα οποία απορροφούν τα 6,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 12 δισ. ευρώ των κονδυλίων που αποδίδει το κράτος στα ταμεία αν και ασφαλίζουν μόλις το 1 εκατ. εκ των 2,6 εκατ. συνταξιούχων.

Κορυφαία διοικητικά στελέχη του υπ. Εργασίας ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι τέσσερα νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ έχουν πέσει στο τραπέζι των ενδοκυβερνητικών συζητήσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης συνολικά 3,5 δισ. ευρώ (ή 1,9% του ΑΕΠ) στο διάστημα 2015 -2018.

Σήμερα  Παρασκευή, ο υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος θα πρέπει να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών την «ποσοτικοποίηση» των γενικών αρχών του νέου Συνταξιοδοτικού που τους πρότεινε χθες στην πρώτη τους συνάντηση.

Έτσι, εκτός από την παρακράτηση 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο (εξοικονόμηση 741 εκατ. ευρώ το 2015 – 2016) και άλλα μέτρα όπως πχ κατάργηση πρόωρων συντάξεων (εξοικονόμηση 345 εκατ. ευρώ το 2015 – 2016) που ήδη έχουν θεσπιστεί, στο Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται -«ποσοτικοποιημένα» πλέον- τα ακόλουθα μέτρα:

-Διαμόρφωση μίας Εθνικής Σύνταξης στα 390 ευρώ έναντι περίπου 485 ευρώ στα οποία ανέρχεται περίπου η βασική σύνταξη σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Η μείωση αυτή θα αφορά και τους σημερινούς συνταξιούχους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μία μείωση 20% στις βασικές συντάξεις τους. Η ετήσια εξοικονόμηση που θα προκύψει σε ετήσια βάση εκτιμάται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5%. Η μείωση αυτή θα προκύψει από την επιβολή μίας κατώτατης επικουρικής σύνταξης 100 ευρώ και μίας ανώτατης επικουρικής σύνταξης 300 – 350 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε συνταξιούχου. Ιδιαίτερα χαμένοι σ” αυτή την περίπτωση θα είναι οι πρώην υψηλόμισθοι ασφαλισμένοι και νυν συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα η μέση επικουρική σύνταξη των οποίων είναι μεγαλύτερη –για παράδειγμα– από τη μέση επικουρική σύνταξη στο Δημόσιο. Η ετήσια εξοικονόμηση που εκτιμάται ότι θα προκύψει θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

-Αύξηση των τακτικών ασφαλίστρων στον ΟΓΑ από τα 34 ευρώ που είναι σήμερα στα 50 -70 ευρώ και συμψηφισμός χρεών προς τον ΟΓΑ με τις γεωργικές επιδοτήσεις. Η εξοικονόμηση που θα προκύψει σε ετήσια βάση από την αύξηση των εσόδων του ΟΓΑ από ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

-Μείωση των ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΑΕΕ από τις 14 στις 3, όπως είναι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι). Η ετήσια εξοικονόμηση από την αύξηση των εισπράξεων του ΟΑΕΕ από ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.