Εικόνες αποκάλυψης στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν λόγω του σεισμού των 7,5...

Εικόνες αποκάλυψης στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν λόγω του σεισμού των 7,5 Ρίχτερ

Εικόνες αποκάλυψης στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν λόγω του σεισμού των 7,5 Ρίχτερ

Σεισμός 7,5 ρίχτερ συγκλόνισε τις βόρειες περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές καθώς ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν. Το ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου έβγαλε πανικόβλητους κατοίκους στο δρόμο ακόμη και στην Ινδία.

Τη στιγμή του φονικού σεισμού. Κόσμος ξεχύνεται από τα κτίρια σε Καμπούλ, Ισλαμαμπάντ και Νέο Δελχί. Οι οδηγοί ακινητοποιούν τα αυτοκίνητά τους και οι πεζοί προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Κρατιούνται από πυλώνες ή κάθονται στη μέση του δρόμου.

Το επίκεντρο των 7,5 Ρίχτερ ήταν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στην απομακρυσμένη Τζουρμ, και το εστιακό βάθος στα 213 χλμ. Περισσότερα από 1500 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν και δεκάδες βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανάμεσά τους 12 μαθήτριες που ποδοπατήθηκαν, τρέχοντας να βγουν από το σχολείο που κατέρρεε.

Τα περισσότερα θύματα τα θρηνεί το Πακιστάν, στις βορειοδυτικές ορεινές επαρχίες, που ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο. Λόγω της δύσκολης πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές και τις φτωχές υποδομές, χρειάστηκε η κινητοποίηση του Στρατού για να μεταφερθούν οι τραυματίες στα νοσοκομεία.

Ο ισχυρός σεισμός είχε διάρκεια ένα λεπτό. Το 2005, στην ίδια περιοχή, είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση ίδιας έντασης και οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τις 75 χιλιάδες. Η περιοχή είναι σεισμογενής, καθώς βρίσκεται στο σημείο που συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες ευρασίας – ινδίας.