Ερώτηση του Βουλευτή Καρδίτσας Κ. Τσιάρα για την καθυστέρηση πληρωμής των οικογενειακών...

Ερώτηση του Βουλευτή Καρδίτσας Κ. Τσιάρα για την καθυστέρηση πληρωμής των οικογενειακών επιδομάτων

Ερώτηση του Βουλευτή Καρδίτσας Κ. Τσιάρα για την καθυστέρηση πληρωμής των οικογενειακών επιδομάτων

Ερώτηση για την καθυστέρηση πληρωμής των οικογενειακών επιδομάτων κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς  Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, ο βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Η ερώτηση του κ. Τσιάρα έχει αναλυτικά ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

  1. ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, κον ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ, και
  2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κον ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ.

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων».

Τις τελευταίες μέρες οι 635.000 δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος γίνονται μάρτυρες της επαναλαμβανόμενης κοροϊδίας εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά στην καταβολή των επιδομάτων. Πρόκειται για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος σε 235.463 δικαιούχους, που αρχικά είχε οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου, καθώς και για την καταβολή της πρώτης δόσης στους υπόλοιπους περίπου 400.000.

Η αρχή έγινε από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Θεανώ Φωτίου, η οποία μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είχε διασαφηνίσει, πως τα οικογενειακά επιδόματα θα πιστωθούν, όταν αντιστοίχως αποδεσμευτούν τα κονδύλια από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση έως τις 16 Οκτωβρίου.

Αφού παρήλθε άκαρπη η σχετική ημερομηνία την σκυτάλη πήρε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, κος Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος, αφού απέδωσε την αιτία της καθυστέρησης στην κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας, ανέφερε την 23η Οκτωβρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων. Ωστόσο τα επιδόματα δεν καταβλήθηκαν παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων οικογενειών.

Βέβαια ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, γνωρίζοντας ενδεχομένως κάτι παραπάνω….,  είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων να καθυστερήσει και άλλο. Και μάλιστα προχωρώντας σε μια πρωτοφανή δήλωση πολιτικού κυνισμού, ανέφερε, πως η εκταμίευση των ποσών που απαιτούνται (περίπου 225 εκατ. ευρώ), θα γίνει οπωσδήποτε πριν από τη λήξη κατάθεσης της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ πριν το τέλος του Οκτωβρίου, εξαρτώντας δηλαδή την καταβολή της από τις εισπρακτικές ανάγκες του Κράτους.

Την ίδια στιγμή, δημοσιογραφικές πληροφορίες καθημερινής απογευματινής εφημερίδας, αλλά και ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, αναφέρουν, πως τα 225 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για αυτές τις πληρωμές δόθηκαν για να συμπληρωθεί το ποσό της δόσης του Οκτωβρίου προς το ΔΝΤ.

Επειδή η τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης έχει «στεγνώσει» τα κρατικά ταμεία, κηρύσσοντας επί της ουσίας μια εσωτερική στάση πληρωμών προς όλους, ακόμα και για τις κοινωνικές υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας και μάλιστα προς τους πιο αδυνάμους.

Επειδή, λοιπόν, οι αλλεπάλληλες αναβολές και οι αστήριχτες δικαιολογίες έχουν φέρει σε απόγνωση τους δικαιούχους των επιδομάτων και έχουν οξύνει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική τους κατάσταση,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πότε θα πληρωθούν τα οικογενειακά επιδόματα, ύψους 225 εκατ. Ευρώ στους 635.000 δικαιούχους τους;
  2. Σε τι οφείλεται η έως σήμερα καθυστέρηση καταβολής τους;
  3. Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΓΑ, που τηρούνται στον ενιαίο ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος και αναμένεται να μεταφερθούν στον υπό σύσταση «Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου» για τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης;».