Αντίθετες οι εργοδοτικές οργανώσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Αντίθετες οι εργοδοτικές οργανώσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Αντίθετες οι εργοδοτικές οργανώσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Άμεση και απολύτως αρνητική είναι η αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων μετά τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Εργασίας μελετά το ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις επισημαίνοντας καταρχάς ότι «το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα» τονίζουν ότι:

«Προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στην σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εν τέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας». Ακόμη προειδοποιούν για εκτίναξη της μαύρης εργασίας.

Μάλιστα ως πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική υπέρ των εργαζομένων προτείνουν στην κυβέρνηση αντί να καταφεύγει στη λύση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της νόμιμης απασχόλησης, να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του συνολικού μισθολογικού κόστους της επιχείρησης και του καθαρού εισοδήματος των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση των εργοδοτικών οργανώσεων

«Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία.

» Το θύμα είναι, βεβαίως, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω διόγκωσης της ανεργίας και αυξάνονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας. Η ζημιά, όμως, δεν σταματά στο ασφαλιστικό σύστημα. Επεκτείνεται και στο φορολογικό σύστημα, όπου μειώνεται η φορολογική βάση και αυξάνει η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων (επιχειρήσεων και ιδιωτών).

» Τέλος, πλήττεται και η νόμιμη απασχόληση, δημιουργώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις οργανωμένες επιχειρήσεις που δεν εισφοροδιαφεύγουν.

» Κατόπιν τούτων, προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στην σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εν τέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

» Η κυβέρνηση αντί να καταφεύγει στη λύση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της νόμιμης απασχόλησης, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του συνολικού μισθολογικού κόστους της επιχείρησης και του καθαρού εισοδήματος των εργαζομένων.

» Αυτή θα είναι μια πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική υπέρ των εργαζομένων αλλά και συνολικότερα υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: ΣΕΒ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ) και ΣΕΤΕ.

Κ.Μητσοτάκης: Καταστροφική η αύξηση

Δήλωση για το θέμα έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυρικάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι
θα είναι καταστροφικό μέτρο η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 11-12% στον ιδιωτικό τομέα, εξηγώντας ότι θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των μισθών, την αύξηση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και την τροφοδότηση ενός νέου υφεσιακού κύκλου στην οικονομία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αναζητά συνεχώς νέους φόρους και εισφορές για να χρηματοδοτήσει τα ελλείματα που προκαλεί η πολιτική της», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ