Ντομπρόφσκις: Χωρίς τα 48 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 2...

Ντομπρόφσκις: Χωρίς τα 48 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 2 δισ. ευρώ

Ντομπρόφσκις: Χωρίς τα 48 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 2 δισ. ευρώ

Σαφές μήνυμα ότι εάν δεν υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 2 δισ. ευρώ του υπολοίπου της δόσης του Αυγούστου στέλνει, μιλώντας στο Mega, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς, πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει αυτά τα χρήματα έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει πως αυτό «εξαρτάται από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων», συμπληρώνοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι 48 και «πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε όλα».

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα στο Νοέμβριο, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων εάν η διαδικασία καθυστερήσει για το 2016.

Ειδικότερα, κληθείς να απαντήσει εάν η αποσύνδεση ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης θα μπορούσε να είναι η λύση για την αποφυγή ενός «κουρέματος», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση όχι όμως αργότερα απ” τις 15 Νοεμβρίου» και προσθέτει:

«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά για να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων. Διότι αν από τη μία αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων και από την άλλη λαμβάνονται μηνύματα ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά, ο τραπεζικός τομέας θα έχει περαιτλερω προβλήματα. Άρα, είναι σημαντικό να είμαστε σε τροχιά σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι εφικτό να γίνει εντός του έτους και να μην περάσουμε στο επόμενο έτος, διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταθετών».

Για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις λέει στο Mega ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να μην εφαρμόσει το μέτρο, «τότε μπορεί να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι «όλες οι πλευρές συμφωνούν πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη, συμβιβαστική λύση».

Ερωτηθείς για το θέμα της αποπομπής της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, ο κ. Ντομπρόβσκις διατυπώνει τη θέση της Κομισιόν υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση.

«Βεβαίως -σημειώνει- δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης περίπτωσης, αλλά είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, να μην ασκούνται πολιτικές πιέσεις, να είναι ανοιχτή και διαφανής η διαδικασία επιλογής υποψηφίων και να μην πολιτικοποιείται».

Πηγή: Mega