Εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή: Ο Ερντογάν θέλει να πάρει την εκδίκησή...

Εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή: Ο Ερντογάν θέλει να πάρει την εκδίκησή του

Εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή: Ο Ερντογάν θέλει να πάρει την εκδίκησή του

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Τουρκία είναι κρίσιμες για το μέλλον του ισλαμο-συντηρητικού καθεστώτος. Ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα αποκτήσει και πάλι την απόλυτη εξουσία που είχε στην Τουρκία πριν από την εκλογική αποτυχία της 7ης Ιουνίου.

Αυτή τη φορά η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία είναι αρκετά περίεργη, χωρίς αφίσες και τεράστια πανό στους τοίχους. Κυρίως γιατί τα μεγάλα κόμματα συμφώνησαν να μην ξοδευτούν πολλά χρήματα για τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου που θεωρούνται συνέχεια των εκλογών της 7ης Ιουνίου από τις οποίες δεν είχε προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία.
Τον Ιούνιο, το ΑΚΡ, το κόμμα του Ερντογάν, είχε πάρει 40,6% των ψήφων αλλά δεν είχε την πλειοψηφία και καμία συνεργασία δεν κατέστη εφικτή από τότε.
Η προεκλογική εκστρατεία είναι επίσης περίεργη γιατί δεν γίνονται μεγάλες συγκεντρώσεις για να κάνουν τα κόμματα επίδειξη δύναμης. Κυριαρχεί ο φόβος, μετά την επίθεση καμικάζι με 102 νεκρούς, στις 10 Οκτωβρίου, μπροστά στον σταθμό της Αγκυρας, σε μια προεκλογική συγκέντρωση της αριστεράς και και του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Στις εκλογές του Ιουνίου, και για πρώτη φορά, αυτό το κόμμα κέρδισε 13,6% και αυτό ήταν που στοίχισε στο κόμμα Ερντογάν την απόλυτη πλειοψηφία.

 

Οι εκλογές γίνονται σε κλίμα έντασης, αφού συνεχίζονται οι μάχες με τις δυνάμεις του ΡΚΚ. Αυτό που παίζεται ουσιαστικά την Κυριακή είναι το μέλλον του Ερντογάν, μετά από 13 χρόνια απόλυτης εξουσίας.

O στόχος του Ερντογάν στις εκλογές του Ιουνίου ήταν να κερδίσει ώστε να αλλάξει το σύνταγμα και να δώσει περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας, στον ίδιο. Αυτός θεωρείται και ένας από τους λόγους που έχασε τις εκλογές και το κόμμα του ΑΚΡ υποχώρησε κατά 10 μονάδες.
Στις εκλογές της Κυριακής, 1ης Νοεμβρίου, ο Ερντογάν επιφυλάσσεται και δεν κάνει εκστρατεία όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο και έβγαλε στο προσκήνιο τον πρωθυπουργό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Στόχος του Νταβούτογλου, τον οποίο οι αντίπαλοί του αποκαλούν «νέο Σουλτάνο» είναι να επιτύχει την πλειοψηφία και να μην εξαναγκαστεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας. Εδωσε μάχη για να κερδίσει και τις ψήφους της εθνικιστικής άκρας δεξιάς, επιτιθέμενος σε «αυτούς» (μετριοπαθείς, αριστερούς, Κούρδους) σε αντίθεση με «εμάς» (πιστοί, συντηρητικοί, πατριώτες). Ανοιχτά έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον των Κούρδων προκειμένου να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της εθνικής ενότητας και παίζει το χαρτί «εγώ ή το χάος».

Δείτε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗwww.iefimerida.gr
SHARE