Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση – Ε. Τσακαλώτος:...

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση – Ε. Τσακαλώτος: Απομακρύναμε το κούρεμα των καταθέσεων

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση – Ε. Τσακαλώτος: Απομακρύναμε το κούρεμα των καταθέσεων

Πράσινο φως έλαβε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ευρεία συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία ωστόσο εξέφρασαν αντιδράσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο εισάγεται το Σάββατο στην Ολομέλεια για να έχει ψηφιστεί μέχρι το βράδυ, ενώ την Κυριακή θα εκδοθεί υπουργική απόφαση στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης.

«Απομακρύναμε τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι υπάρχει στο σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητών των τραπεζών αλλά και επιλογή των μελών του ΤΧΣ από Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. «Όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα απομακρυνθούν» ξεκαθάρισε ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις διοικήσεις των τραπεζών που – όπως υποστήριξε – συνδέονταν με πολιτικά κόμματα, με κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, ζητώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δούλεψε πολύ σκληρά αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα έχει εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως και μόνο το γεγονός ότι συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δίνει ένα «ισχυρό σήμα» στην αγορά και δείχνει ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες, είπε λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός ΟικονομίαςΓιώργος Σταθάκης.
«Φαντάζει παράδοξη η κριτική για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως η εξέλιξη από το 2010 έως το 2014 δείχνει, ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά έφτασαν από το 10% το 2010 στο 39,9% το 2015.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προέβλεψε, ότι «οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανακοινωθούν το Σάββατο και θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ) θα ανακοινώσει τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την καθυστέρηση κατάθεσης, όπως και τη διαδικασία του κατεπείγοντος επί του νομοσχεδίου, ενώ στάθηκαν σε σημεία του σχεδίου νόμου όπως η σύνθεση του εποπτικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.

Ο Μάκης Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ, καταλόγισε στην κυβερνητική πολιτική ότι οδήγησε στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και όχι τα κόκκινα δάνεια.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν πρόκειται να παίξουμε με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού θα ψηφίσουμε επί της αρχής επιφυλασσόμαστε επί του συνόλου των άρθρων για τα οποία θα τοποθετηθούμε στην ολομέλεια» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Πολιτικές ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραχώρηση της πλειοψηφίας του εποπτικού οργάνου της λειτουργίας των τραπεζών στους θεσμούς.

Στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών αναφέρθηκε και ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης λέγοντας ότι πλέον από τους 6 της Επιτροπής οι 3 (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου) υποδεικνύονται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ.

Απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος είπε, ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για δραστική απομείωση των χρεών των νοικοκυριών και πρόταση νόμου για την ένταξη του προσωπικού των συνεταιριστικών τραπεζών στην Εθνική Τράπεζα μετά τη συγχώνευσή τους.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης σημείωσε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι αποταμιευτές δεν θα κινδυνεύουν να υποστούν απομείωση των καταθέσεών τους, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια ενώ διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να πληρώσει από το 2008, 203 δισ. ευρώ στις αποτυχημένες, χρεοκοπημένες τράπεζες, στους τραπεζίτες που διαρκώς αποτυγχάνουν και καταστρέφουν τον ελληνικό λαό και μένουν ατιμώρητοι» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

«Έχουμε τοποθετήσει πάνω από 200 δισ. σε ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο γιατί δεν συνδυάζεται με την ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτριος Καβαδέλλας.

Υπεερψήφισαν επί της αρχής του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το Σάββατο στην Ολομέλεια, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν.

SHARE