Ωρίμανση του Κτηματολογίου σε πολλές περιοχές της χώρας

Ωρίμανση του Κτηματολογίου σε πολλές περιοχές της χώρας

Ωρίμανση του Κτηματολογίου σε πολλές περιοχές της χώρας

Μέχρι το τέλος του χρόνου λήγει η προθεσμία για να δηλωθούν τα  ακίνητα σε περιοχές που το κτηματολόγιο λειτουργεί 12 χρόνια, όπως αναλύει σε ρεπορτάζ η ιστοσελίδα ered.gr. Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο. Για ιδιοκτήτες
εκτός Ελλάδας η προθεσμία είναι δύο χρόνια επιπλέον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, από τα 200.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» περίπου 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Πολλά από αυτά τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο. Και αυτό διότι έως το καλοκαίρι του 2013 το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του. Οι περιοχές που “ωριμάζουν” και οριστικοποιείται το κτηματολόγιο είναι στις 3/11 το Γλινό Τρικάλων, 6/11 Αβατο Ξάνθης, 13/11 Αγία Τριάδα Καλαμαριάς, 17/11 Αγ.Ανδρέας Ελευθερούπολης, 19/11 Αιγείρου Κομοτηνής, 30/11 Eλευσίνα, 8/12 Εράσμιο Ξάνθης, 8/12 Μεθώνη Κολινδρού Πιερίας, 10/12 Λαιικών Καλαμάτας, 10/12 Μεσιά Γουμένισσας, 17/12 Φιλοθέη Αρτας, 22/12 Πηγές Χρυσούπολης, ενώ στις 29/10 έληξε η προσθεσμία στο Παράλιο Αστρος Αρκαδίας.

Από τις αρχές του χρόνου το Κτηματολόγιο οριστικοποιείται και σε περιοχές της Αττικής. Μέχρι σήμερα πάνω από 4000 αγνώστου ιδιοκτήτη, υψηλής εμπορικής αξίας υπάρχουν σε Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι. Τα μισά είναι διαμερίσματα και τα υπόλοιπα οικόπεδα και μονοκατοικίες. Ως αγνώστου ιδιοκτήτη καταγράφονται και τα ακίνητα που δηλώθηκαν αλλά δεν εντοπίστηκαν καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν ήξεραν πού βρίσκονται.

ΠΗΓΗportal.tee.gr
SHARE