Η κακοκαιρία «πιέζει» τις τιμές του βάμβακος

Η κακοκαιρία «πιέζει» τις τιμές του βάμβακος

Η κακοκαιρία «πιέζει» τις τιμές του βάμβακος

Τιμές κάτω από τα 43 λεπτά το κιλό στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, προτίθενται να προσφέρουν οι εκκοκκιστές, παρά τις αρχικές προβλέψεις για 45 λεπτά το κιλό. Αιτία η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών δεικτών, αλλά και η κακή ποιότητα του συλλεχθέντος βαμβακιού, το οποίο σχεδόν κατά 90% είναι μεταβροχικό και σκούρου χρώματος.
Βέβαια επειδή η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για τη συνέχιση της καλλιέργειας καθώς οι παραγωγοί βλέπουν το κόστος να παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα, γίνεται μία προσπάθεια το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει σήμα ποιότητας. Ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζουν κάποιοι να το μαζεύουν με «στρίπερ» που κόβει την ίνα και ενσωματώνει πολλές ξένες ύλες.

Σε γενικές γραμμές, αναμένεται αυτή την εβδομάδα τα εκκοκκιστήρια να ανακοινώσουν τιμές και να αρχίσουν να εξοφλούν τους παραγωγούς. Ορισμένοι αγρότες πάντως που αντέχουν από πλευράς ρευστότητας ήθελαν να αποθηκεύσουν το προϊόν, προσδοκώντας προς το τέλος της χρονιάς, αύξηση των τιμών, αφού βλέπουν ότι στο τέλος η ζήτηση θα υπερισχύσει της προσφοράς (φέτος η παραγωγή αναμένεται κατά 40% λιγότερη από πέρυσι, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων του Οκτωβρίου). Ωστόσο ακριβώς λόγω των βροχών το προϊόν είναι αδύνατο να αποθηκευτεί κάτω από τα νάιλον, αφού είναι βρεγμένο και «ανάβει», υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητά του.

Η παγκόσμια τάση πάντως για τους προσεχείς μήνες δείχνει να είναι αμυντική σε ότι αφορά τα αγροτικά εμπορεύματα χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι ανόδου και πάλι από την προσεχή άνοιξη.
Τα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ανησυχίες

Εκείνο πάντως που «καίει» περισσότερο τους βαμβακοπαραγωγούς αυτή την περίοδο είναι να μπορέσουν να συλλέξουν τη σοδειά που απέμεινε στα χωράφια.

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου υπήρξα νέες ασθενείς βροχοπτώσεις σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αλμυρό, και Βελεστίνο, ενώ ο Ν. Λάρισας έμεινε ανεπηρέαστος.

Αντίθετα η κατάσταση είναι δραματική στη Β. Ελλάδα και κυρίως σε Ημαθία και Γιαννιτσά όπου τα βαμβακοχώραφα είναι πλημμυρισμένα με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω αν οι παραγωγοί θα μπορέσουν τελικά να μαζέψουν τη σοδειά τους.

ΠΗΓΗwww.paseges.gr
SHARE