Ν.Φίλης: Είμαστε κοντά στη λύση του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ν.Φίλης: Είμαστε κοντά στη λύση του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ν.Φίλης: Είμαστε κοντά στη λύση του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

“Ήδη καταλήγουμε σε κάποια ισοδύναμα, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αν και όπως είπε δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία. Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησής τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα.

Πάντως, ο κ. Φίλης επισήμανε: «Οι επιστήμονες μας είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Ακόμη, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν από περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Επίσης, εξήγγειλε την ψηφιακή κάρτα φοιτητή, η οποία θα αφορά τη σίτιση των φοιτητών, με στόχο να γίνει πράξη πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Για τη σίτιση στα σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος σίτισης, που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες μέρες και το οποίο προβλέπει την παροχή 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε σχολεία που δεν έχουν κυλικείο, με την αρωγή της εκκλησίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός επισήμανε ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών ούτε θα αυξηθεί, ούτε θα μειωθεί.