Α. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία – Η ΕΕ...

Α. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία – Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

Α. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία – Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

Το μήνυμα ότι η προσφυγική κρίση συνδέεται με την οικονομική κρίση έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως την ώρα που η χώρα υποδέχεται καθημερινά τεράστιο όγκο προσφύγων σε αυτή την οικονομική συγκυρία, είναι απαράδεκτο να δέχεται παράλογες απαιτήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας με την Τουρκία για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Επόμενος σταθμός του κ. Μάρτιν Σουλτς το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό.

Την Πέμπτη, Αλέξης Τσίπρας και Μαρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν τη Λέσβο.

Το πρωϊ αναχώρησαν από το Ελευθέριος Βενιζέλος οι πρώτοι 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ για το Λουξεμβούργο όπου θα εγκατασταθούν.

Σε ειδική τελετή για την πρώτη επίσημη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη, παρουσία του πρωθυπουργού και του κ. Σουλτς ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας, ώστε η ταυτοποίηση και οι διαδικασίες επανεγκατάστασης προσφύγων να ξεκινούν από τη γειτονική χώρα και όχι από τα νησιά της Ελλάδας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.