Μειώθηκαν οι οφειλέτες, αυξήθηκαν οι οφειλές προς την ΔΕΗ

Μειώθηκαν οι οφειλέτες, αυξήθηκαν οι οφειλές προς την ΔΕΗ

Μειώθηκε ο αριθμός των καταναλωτών που καθυστερούν ή αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε 2,1 εκατ. από 2,5 εκατ. που ήταν πριν λίγες εβδομάδες αλλά αυξήθηκε το ύψος των συνολικών οφειλών στα 2,5 δισ. από 2,2 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ αποδίδει την μείωση του αριθμού των οφειλετών σε δυο λόγους. Πρώτον, στο πρόγραμμα διακανονισμών που τέθηκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι και έδωσε την ευκαιρία σε καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές να τακτοποιήσουν σε δόσεις το χρέος τους. Δεύτερον, στην επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση της ΔΕΗ, επιστρατεύοντας και το «όπλο» των αποκοπών στην προσπάθεια να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ομως, το ύψος των οφειλών αυξήθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. τον Μάρτιο, γεγονός που αποδίδεται στα capital controls. Ομως, η ΓΕΝΟΠ τοποθετεί τις οφειλές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου των καταναλωτών που τροφοδοτούνται με το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο. Οσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα επανέλθουν στις κανονικές χρεώσεις που ισχύουν για τους λοιπούς καταναλωτές. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές για την υπογραφή εξατομικευμένων συμβάσεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε γνωστό ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε και από Κοινοπραξία Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αερίου.

Πλειοδότης για το 66% των μετοχών του Διαχειριστή, έχει αναδειχθεί η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μεταβίβαση του 17% σε ευρωπαϊκή εταιρία (ώστε το ποσοστό της αζέρικης πλευράς να πέσει στο 49 %) μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE